Lørdag er det klart for HovdenTour, med opp mot 2000 deltakere. Hva betyr et sånt arrangement?

­­— I et folkehelseperspektiv er det veldig bra å få folk ut på ski. HovdenTour skaper stor entusiasme, og er et lim i bygda. 120 frivillige jobber dugnad og har gleden av å få til noe stort sammen. For idrettslag er også dette en god ekstrainntekt.

Stiller du selv til start?

— Jeg er glad i å gå på ski, og har tidligere år gått både Birkebeinerrennet og Vasaloppet. Under HovdenTour har jeg imidlertid vært med i dugnadsgjengen, og blant annet vært speaker. Men siden jeg er fylkesleder i Aust-Agder Arbeiderparti og vi i helgen har årsmøte, er jeg nødt til å prioritere det. Jeg har likevel fått meg flere gode skiturer i vinter, selv om jeg nok i år ikke når målet om å tilbakelegge 1000 kilometer i løpet av sesongen.

Jon Rolf Næss sier at skifesten skaper entusiasme, og er et lim i bygda. Foto: Kjartan Bjelland

Blir dette i realiteten den siste helga i vinter som folk valfarter til Hovden?— Det burde det absolutt ikke være, for været i april bruker å være mye bedre enn i mars. Men selv om det fremdeles er godt med snø i fjellet, vet vi at mange sørlendinger avslutter skisesongen med påska. Det handler vel både om at de da vil stelle i hagen og ta båtpussen.

Hva betyr det for næringslivet at påska i år er så tidlig?

— Det betyr rett og slett mindre omsetning.

Du hadde møte med lederne for alle velforeningene i påska, og flere var opptatt av at flere høyfjellsløyper som Sloaros ikke blir oppkjørt?

— Vi skulle gjerne hatt noen mil til med høyfjellsløyper, men flere verneinteresser setter begrensninger for hvor det kan kjøres opp løyper. Vi har en flott natur, men den er også sårbar med blant annet Europas sørligste villreinstamme.

Hva sier den store narkoaksjonen på Hovden om miljøet i bygda?

— Det sier at Hovden er en del av Norge og verden ellers. Narkotika er dessverre en del av samfunnet. Vi må bare være glade for at politiet aksjonerer mot både fastboende og tilreisende som benytter ulovlige rusmidler. Med 20.000 innbyggere i påska bør en ikke være forundret over at noen bruker narkotika. En kommune med under 1000 innbyggere er oversiktig, og gjør det forhåpentligvis vanskeligere å holde narkotikamisbruk skjult.

Du var fram til du ble ordfører i 2011 lærer og rådgiver ved skigymnaset på Hovden - hva tenker du om skoleelevene i lys av narkoaksjonen?

— Jeg mener absolutt det er dekning for å si at skolen har et godt og sunt miljø. Det har de siste årene vært en fryd å følge elevene, og se at flere av dem gjør det svært godt i ulike skigrener.

Hvilke utfordringer er det for en liten kommune at folketallet mangedobles i helger og ferier?

— Tjenester som brann- og redning, politi og helse må bemannes for å betjene 20.000 i for eksempel påska, mens kommunen til vanlig har under 1000 fastboende. Det samme gjelder jo de som driver butikk eller serveringssteder. Heldigvis har vi god hjelp av Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps som er her hver helg i vinterhalvåret. De siste påskene har vi også hatt luftambulansen stasjonert på Hovden.

Føler du at utbygging av riksvei 9 kommer i skyggen av E 18 og E 39?

— Nei, her føler jeg en samlet landsdel står samlet om å arbeide for utbygging av alle tre veiene. Riksvei 9 har også stadig blitt bedre.

Mange sørlandskommuner diskuterer nå sammenslåinger, men Bykle vil stå alene?

— Ja, store avstander gjør det unaturlig for Bykle å slå seg sammen med andre kommuner. Det har vi også fått forståelse for hos sentrale myndigheter, som ikke ser ut til å straffe oss økonomisk dersom vi beholder dagens kommunegrenser. En annen sak er om Bykle framover får beholde kraftinntektene som er viktige for å kunne opprettholde dagens gode tjenestetilbud og bygge god infrastruktur.

Du er fylkesleder av Aust-Agder Arbeiderparti som i helga skal ha årsmøte. Der skal dere blant annet diskutere fylkesgrensa som deler landsdelen. Er tiden overmoden for å slå sammen Aust- og Vest-Agder?

— Da jeg var lærer på den videregående skolen på Hovden mente jeg at de to fylkene burde slå seg sammen, men etter at jeg i 2011 ble ordfører har jeg skiftet mening. Aust-Agder fylkeskommune har i dag god økonomi, og viser stor vilje til å følge opp kommunene som ligger lengst borte fra fylkeshovedstaden. Dersom Birkeland og Lillesand går inn i en kommune med blant andre Kristiansand og Iveland slås sammen med Vennesla, får vi imidlertid en helt ny situasjon. Aust-Agder er i dag et lite fylke, og med tre færre kommuner bør nok spørsmålet om fylkessammenslåing diskuteres på nytt.

Hvordan fortoner striden og kampen mellom Kristiansand og Arendal seg fra toppen av Setesdal?

— Det er naturlig med diskusjoner, men de to byene har mye mer til felles enn de har å krangle om. Like etter at Harald Furre og Robert Cornels Nordli i fjor ble valgt til ordførere tok de begge til orde for et tetter samarbeid mellom Kristiansand og Arendal. Det er ved å stå sammen de to fylkeshovedstadene kan oppnå mest.

Vil du etter høstens valg bli å finne på Stortinget?

— Først må det settes ned en nominasjonskomité. Selv om jeg har sagt at jeg vil holde døra på gløtt og at det kunne vært spennende å representere landsdelen og partiet på Stortinget, så har partiet mange gode kandidater som kan overta etter Freddy de Ruiter.

Og helt til slutt: Dersom du i neste periode skulle representere partiet ditt på Stortinget, vil du da pendle via Kjevik eller er det like raskt å ta bilen over fjellet?

— Ved å kjøre bil til Bø i Telemark, og ta tog eller buss derfra ville jeg kunne få en reisetid på bare fire timer. Med tre timers kjøring til Kjevik, venting på fly og flytog inn til Oslo er det ikke tvil om hva som vil være raskest. Jeg har også barn og barnebarn i Bø som jeg i så tilfelle vil kunne besøke på veien.