— Det er bra at familien kan være sammen og føle seg trygge, sier Saher Issa til Fædrelandsvennen.

43-åringen fra Syria var en av de rundt 50 flyktningene som ankom Åros Feriesenter natt til torsdag. I likhet med de fleste andre var han trøtt og sliten etter den seks timer lange bussturen fra det nye mottakssenteret i Råde i Østfold.

Saher Issa (43) kom sammen med kone og ett barn og var glad for å kunne legge seg etter en lang busstur. Foto: Erlend Olsbu

— Alt i alt har vi vært på reise i rundt fem måneder. Nå tenker jeg mest på at det skal bli fint å sove, sier Issa, som kom sammen med kone og datter.

Ble forsinket

Bussen 43-åringen kom med skulle egentlig dra fra Råde klokka 19 onsdag, men kom ikke av sted før klokka 20.30. Først ved 2-tiden var de fremme på Åros. De fikk da utdelt litt mat og ble deretter innkvartert på campinghyttene.

— Vi hadde fått beskjed om at det skulle komme 139 personer. Vi hadde forberedt oss på at alle kunne komme samtidig, men heldigvis kom de litt etter litt. Så langt har det gått veldig greit. Det er hyggelige folk som har kommet, sier Thomas Helleland Homme til Fædrelandsvennen.

Helleland Homme er daglig leder i Mirador AS, som har fått oppgaven med å innkvartere 165 asylsøkere i på Åros. Flyktningene skal bo i campinghytter med eget kjøkken og bad.

- Dette er akuttplasser og de skal i utgangspunktet bare være her i 2-3 dager. Men vi har tatt høyde for at det kan bli lengre, sier Helleland Homme i Mirador, som har leid over 40 hytter de neste tre månedene.

Bussen med en første store gruppa flyktninger ble halvannen time forsinket og var først framme i Åros lenge etter midnatt. Blant de som kom var det flere barnefamilier. Foto: Erlend Olsbu

Plassmangel

Ifølge Utlendingsdirektoratet har det kommet over 13.000 flyktninger til Norge hittil i år. Det er 4.500 flere enn i fjor. Den store tilstrømmingen har ført til plassmangel på ordinære asylmottak og de siste dagene har det blitt opprettet en rekke akuttplasser i påvente av at det kan etableres flere mottak.

Da Fædrelandsvennen besøkte campingplassen kom det flere busser og minibusser med jevne mellomrom. Alle som ankom ble registrert med ID-nummeret de har fått av UDI i forbindelse med asylsøknaden.

Helleland Homme kunne ved 2-tiden ikke si noe om nøyaktig antall eller hvor de kommer fra. De Fædrelandsvennen var i kontakt med var fra Syria og Afghanistan. Vi fikk også opplyst at det var et par irakere som hadde kommet.

Flere barnefamilier

En del hadde med seg små barn, men det var også flere enslige asylsøkere. Ved ankomst fikk alle utdelt enkel mat og drikke, blant annet bananer og God Morgen-yoghurt. Et par Fædrelandsvennen snakket med lurte på om de var langt fra Oslo, mens én lurte på om det var wifi på hyttene.

Christoffer Iglebæk (t.v.), Thomas Helleland Homme og Kristin Aurebekk Ryen i Mirador AS synes innkvarteringen gikk over all forventning. Her avbildet etter å ha tatt unna den første puljen. Fem minutter senere kom neste buss. Foto: Erlend Olsbu

Det virker som at en del har trodd at Åros var nærmere Oslo enn det som er tilfelle.

— Det virker som at en del har trodd at Åros var nærmere Oslo enn det som er tilfelle, sier Helleland Homme.

Natt til torsdag hadde han med seg fem personer, blant annet en arabisk tolk, til å ta seg av innkvarteringen.

— I løpet av dagen har vi gått gjennom hyttene og sett at alt er i orden. At lyset virker og at varmen står på. I morgen vil vi ta en prat med alle sammen og blant annet gi dem litt info om Åros og Søgne, sier Helleland Homme, som forteller at han er i tett dialog med både politi og frivillige organisasjoner.