— Han har brukt E 39 som en racerbane. Han har handlet bevisst grovt uaktsomt og fullstendig hensynsløst. Flere vitner har forklart at farten var høy før ulykken og at han kjørte på små marginer. Han har tatt en bevisst risiko, sa aktor Liv Seland da hun holdt sin avslutningsprosedyre mandag.

En 23 år gammel mann fra Rogaland står tiltalt i Lister tingrett for uaktsomt drap, uaktsom legemsbeskadigelse og ruskjøring etter ulykken 21. september i fjor. 43 år gamle Kristin Marti Kasparsdottir omkom og to 11 år gamle jenter ble skadet da 23-åringen mistet kontrollen over bilen sin og kom over i motsatt kjørefelt.

Les også:

Ba om to års fengsel

Seland mener 23-åringen bør dømmes til to års fengsel og fratas førerkortet for alltid.

23-åringen er tiltalt for uaktsomt drap etter ulykken ved Flikka 21. september i fjor. 43 år gamle Kristin M. Kasparsdottir omkom og to 11 år gamle jenter ble skadet. Foto: Torbjørn Steiro

— Tiltalte har vist en skremmende holdning til ferdsel i trafikken, sa Seland.

Den 43 år gamle ungdomskolelæreren som omkom, var på vei hjem til Moi fra Dyreparken i Kristiansand da ulykken skjedde. I bilen satt kvinnens datter (11) og hennes to jevngamle venninner. De fire hadde vært i dyreparken for å feire fødselsdagen til 43-åringens datter.

Les også:

11-åring hardt skadet

Datteren kom uskadet fra ulykken, mens venninnene, to tvillingjenter fra Moi, ble skadet. Den ene av tvillingjentene pådro seg store hodeskader og måtte etterpå tilbringe flere måneder på sykehus og påfølgende rehabilitering.

— Det sitter fire barn igjen uten mor. En 11 år gammel jente har fått sin livskvalitet betydelig redusert på grunn av hjerneskaden hun ble påført. Dette skyldes ene og alene den hensynsløse kjøringen til tiltalte, sa Seland.

Hvor stor farten var, er uklart, men begge parter legger til grunn at den var på minst 115 km/t. Fartsgrensen var 80 km/t.

Les også:

Hadde cannabis i blodet

Blodprøven til 23-åringen viste spor etter THC, virkestoffet i cannabis. Den tiltalte har erkjent å ha røykt cannabis jevnlig, men sier at han ikke var påvirket dagen ulykken skjedde. Påtalemyndigheten mener likevel at 23-åringen kan straffes for ruskjøring.

— Har du så mye THC i blodet, så er du påvirket etter vegtrafikkloven. Retten må legge til grunn at han var påvirket tilsvarende en promille på over 0,5, sa Seland.

Ifølge Seland røykte 23-åringen cannabis to dager før ulykken og muligens dagen før.

- Følte seg ikke påvirket

— Hovedårsaken til ulykken er at tiltalte har holdt for høy hastighet. Det er ikke tvil om at han har hatt promille i blodet, men hvilken betydning dette har hatt er uklart. En promille på 0,5 er i nedre grense. Den tiltalte har forklart at han ikke følte seg påvirket da han satte seg i bilen. Det er et poeng for retten, sa 23-åringens forsvarer, Per Øyvin Andersen.

Andersen advarte mot å fastslå at den tiltalte hadde hatt en aggressiv kjøreadferd over tid.

— Så vidt jeg vet er det ingen bøter eller noe annet som tilsier at han har hatt en tendens til å kjøre alt for fort før denne ulykken inntraff, sa Andersen, som mente aktors påstand om to års fengsel var for streng.

— Når det gjelder beslag av førerkort mener jeg det kan være passende med fire år, sa Andersen.

Ba om erstatning

Bistandsadvokat Carl Aasland Jerstad la ned påstand om oppreisningserstatning til den omkomnes fire etterlatte og de to tvillingene som satt i bilen. Han mente et passende beløp ville være 175.000 kroner til hver av Kasparsdottirs etterlatte, samt den ene tvillingsøsteren som satt på.

— Den omkomnes datter kom fra ulykken uten skader, men mistet sin mor. Hun var på skadestedet og så hva som skjedde med moren og bestevenninnen. Vi kan bare tenke oss hvilke påkjenninger det innebærer, sa Jerstad.

For 11-åringen som ble hardest skadet mente han beløpet burde settes til 300.000 kroner.

— Hun har fått en skade som vil prege henne for resten av livet, sa Jerstad.