Njåstad leder Stortingets kommunalkomité som skal behandle den pågående kommunereformen, og hadde inviterte samtlige sju ordførere i Knutepunkt Sørlandet for å høre deres syn på Fylkesmannens forslag til tvangssammenslåinger som ble lagt fram 2. september.

Det likte ikke Bransdal:

— Denne settingen er stein gal. Nå skal det være en dialog mellom regjeringen og fylkesmannen, og det er uendelig merkelig at lederen av kommunalkomiteen intervenerer i en slik prosess, sa Bransdal da hun som den første av ordførerne fikk ordet.

- Trenger noe å holde meg i

Hun var også kraftig provosert over at møtet ble holdt på Frps partikontor i Kristiansand, og inntok talerstolen med følgende ord:

— Det kan godt være jeg trenger noe å holde meg i!

Bleke, men fattet lyttet assisterende fylkesmann Tom Egerhei og prosessveileder Dag Petter Sødal til Torhild Bransdals utblåsning. Foto: Reidar Kollstad

Hun gjorde det også krystallklart at Fylkesmannens forslag til sammenslåing av Vennesla og Iveland ikke er noe hun bruker mer tid på:— Vi må respektere det folk har sagt. Folk har sagt sitt. Det er demokrati, slo hun fast.

Hennes ordførerkolleger tok i tur og orden avstand fra Bransdals «velkomsthilsen» og Kristiansands ordfører Harald Furre (H) sa det slik:

— Det er veldig flott at lederen av kommunalkomiteen er ute og lytter, og jeg er svært overrasket over at han blir mottatt på en så uhøflig måte som ordføreren i Vennesla gjorde, sa han.

- Helt uproblematisk

Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) er svært fornøyd med at rikspolitikerne reiser rundt i distriktene og lytter. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg vil imøtegå Bransdal, og si at det er helt uproblematisk at fylkesmannen er til stede, sa Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp).- Det er fint at dere kommer rundt og lytter, og det vil jeg berømme dere som nå sitter i regjering for at dere er flinke til å gjøre, sa Lillesands ordfører Arne Thomassen (H).

Kommunalkomiteens leder Helge A. Njåstad (med ryggen til) samlet ordførere i Knutepunkt Sørlandet for å lytte til dere synspunkter på fylkesmannens forslag til tvangssammenslåinger. Foto: Reidar Kollstad

Etter at alle hadde gitt sine synspunkter på ulike sammenslåingsalternativer, tok Bransdal ordet igjen:— Det er trist hvis en skal sitte og kritisere hverandre, og jeg er lei av stadig å måtte høre hvordan jeg oppfører meg, sa hun.

Helge A. Njåstad tok Bransdals harme med fatning:

— Jeg setter pris på klar tale. Jeg kjenner Torhild fra KS-styret, og det skal mer til for å fornærme meg enn dette, sa han.

- Ingen vond vilje

Han forklarte det slik at møtet ble holdt på Frps partikontor da han takket for frammøtet:

- Det skal mer til for å fornærme meg enn dette, sa Helge A. Njåstad (Frp) etter Bransdals iltre innlegg. Foto: Reidar Kollstad

— Frp er jo litt gniten på skattebetalernes vegne, og her var det gratis. Det lå ingen vond vilje bak, sa han.- Et merkverdig og særdeles uhøflig innspill, sier Kristiansands ordfører Harald Furre (H) til Fædrelandsvennen etter at møtet var slutt.

— Bransdal ønsker seg frabedt at andre kritiserer hennes oppførsel, men bruker selv halve innlegget på å kritisere andre. Jeg oppfatter det hun kom med som uhøflig og en særdeles uberettiget kritikk.

Assisterende fylkesmann i Aust- og Vest-Agder, Tom Egerhei, og prosessveileder Dag Petter Sødal satt stille i en sofa under hele møtet, og sa ikke et ord. På spørsmål om hva de mener om Bransdals utfall svarer de:

— Det tar vi til etterretning. Vi er her som observatører.

Venneslas ordfører Torhild Bransdal (KrF) likte rammen rundt møtet særdeles dårlig. Foto: Reidar Kollstad

Etter møtet ringer Venneslas ordfører Torhild Bransdal til Fædrelandsvennen:— Jeg trengte ikke ha brukt ordet «skamme seg», og det beklager jeg. Jeg mener vi må være litt ryddige i denne prosessen, og hadde fått fram budskapet bedre om jeg ikke hadde brukt de ordene. Det skal jeg også ringe til Tom Egerhei og si, sier hun.

– Større tro på K3 enn K5

– Mellom linjene leser jeg at man har større tro på K3 enn K5. Det sier Helge A. Njåstad til Fædrelandsvennen etter møtet med de sju ordførerne. Mens både Vennesla og Iveland gjorde det klart at siste ord er sagt, var det tegn til svake bevegelser både i øst og vest. Onsdag ble det kjent at Høyre i Søgne er modne for å vurdere K3 (Kristiansand, Søgne og Songdalen), og Lillesandsordfører Arne Thomassen – som beklaget at K5 ble avvist i folkeavstemninger – kaster sultne blikk mot Birkenes:

– Lillesand og Birkenes har så mye sammen nå at vi burde ha vært en kommune, sa han på møtet med Njåstad.

Kollega Anders Christiansen (Ap) i Birkenes presiserte at alt som skjer nå må være basert på frivillighet.

– Ingenting er bedre enn at lokalpolitikerne finner ut av dette selv. Og hvis Søgne, Songdalen og Kristiansand finner sammen, kan det skape en ny situasjon for Lillesand og Birkenes sitt samarbeid også, sier Njåstad.