Alle papegøyene hadde metallkroker over foten. Foto: Torstein Øen
Vaktsjef ved Tollvesenet Sør, Ellinor Vedal, sier papegøyene mangler alle papirer. Foto: Torstein Øen
Papegøyer 3.jpg Foto: Torstein Øen

En nederlandsk statsborger ble tirsdag ettermiddag stoppet i tollen ved Kristiansand havn. Med i bilen var seks ulovlig importerte papegøyer.

— Sjåføren blir politianmeldt, det holder jeg på med nå. Så regner jeg med at politiet har en avklaring på fuglene i løpet av morgendagen, sier vaktsjef ved Tollvesenet Sør, Ellinor Vedal.

Hun sier alle papirene på papegøyene, som var av typen rødhalet grå jaco, manglet.

— Det er ingen papirer med fuglene, og det er svært høye krav for innførsel av fugler til Norge. Det er generelt importforbud, og disse fuglene er i tillegg på listen over truede dyrearter, sier Vedal, som også påpeker at arten ikke er utrydningstruet.

- Ingen papirer i orden

Fuglene var plassert parvis i tre forskjellige bur. Alle hadde en metallkrok festet over beinet som gjorde det umulig å romstere for mye rundt i buret.

— Importøren har ikke importtillatelse. De har ingenting, sier Vedal.

Grå jaco-papegøyer skal være en av dyreverdenens mest intelligente skapninger, med et intelligensnivå som et fire til fem år gammelt menneske. Papegøyen kan bli inntil femti år og veier en snau halvkilo. Den grå jacoen er en svært populær burfugl, men tollerne sier de sjeldent ser ulovlige fugler med på lasten. Reptiler derimot, det ser de ofte.

— Det verste vi har sett er vel da min kollega ransaket en mann som hadde en slange festet i en pose på magen. Det er dyr overalt, og det virker ikke som om de tar hensyn til dyrets beste når de prøver å smugle de inn, sier Vedal.

20 000 kroner

Den nederlandske statsborgeren forklarte til tollvesenet på havna at papegøyene ble transport for en kamerat i Norge. Selv skal han på ferie. Fædrelandsvennen møtte mannen som har kjøpt fuglene i tollerhallen da vi var nede for å hilse på fuglene. Han mener innførselsproblemene skyldes en glipp.

— Papegøyene mangler bare en legeattest, alle er ringmerket og har fått DNA-profil. De er kjøpt av autoriserte i Nederland. Det er ikke vanskelig å få ordnet, og det er bare selgeren som har glemt å legge ved attesten. Han kan fakse meg attestene i morgen. Dette er ikke en stor sak, bare en glipp fra selgerens side, sier mannen.

Han opplyser at de seks papegøyene totalt koster 2400 Euro, rett i underkant av 20 000 norske kroner. Alle skulle brukes som kjæledyr og siden til avl.

— Jeg skulle ha papegøyene som kjæledyr. Tidligere har jeg hatt papegøyer i 15 år. Nå har jeg fått ny bolig og har endelig plass til å holde papegøyer igjen, sier mannen til Fædrelandsvennen.

Mannen opplyser at han ikke kommer til å prøve å temme fuglene, men heller beholde dem ville og bruke dem til oppdrett.

— De er fugler som legger egg, så jeg kommer ikke til å temme dem. De skal brukes til oppdrett, sier mannen, som sier det er første gang han importerer papegøyer til Norge.