— Helt nødvendig for at organisasjonen skal komme videre på en god måte, sier Frøydis Eide Raustøl.

Audun Myhre får nå støtte fra de to som skal representere Agder under generalforsamling i Sjømannskirken i Bergen. Sigurd Skjelsbæk sier at dersom styret lørdag fortsetter å holde saken om Myhres avgang som generalsekretær lukket, vil han og de andre delegatene «reise hjem med halen mellom bena». Men Skjelsbæk tror de får vite.

— Vi er nødt til det. Og det vil komme en kritikk av styret som har håndtert dette. Selv om hele styret har trukket seg, kan ikke generalforsamlingen gå utenom hva dette egentlig handler om, sier Skjelsbæk, tidligere prost i Mandal.

Nytt styre

I etterkant av Audun Myhres avgang trakk først en styre-representant seg — tett fulgt av Einar Askvig, som da var styreleder. Før kjølvannet rakk å stilne, trakk hele styret seg. Derfor avholdes nå en ekstra generalforsamling.

Frøydis Eide Raustøl fra Kristiansand representerer Sørlandet lørdag sammen med Sigurd Skjelsbæk.

— Heldigvis er Audun Myhre selv interessert i åpenhet omkring saken. Det ville vært befriende med åpenhet, og helt nødvendig for at organisasjonen skal komme videre på en god måte, sier hun, og mener det vil fremmes krav om åpenhet lørdag.

— Jeg vil bidra til at vi nå får vite hva som er skjedd i Myhre-saken, sier Eide Raustøl.

Skuffer veldig

— Hvordan tror du tausheten påvirker folks inntrykk av Sjømannskirken?

— Dette gir et dårlig inntrykk, og skuffer veldig mange. Folk jeg snakker med her hjemme, og folk jeg har møtt ute - jeg har nettopp kommet hjem etter en periode som vinterassistent i Sjømannskirken på Lanzarote - de forteller om skuffelse. De kjenner Sjømannskirken som raus og åpen, som en kirke som makter å møte alle med åpenhet. Da skuffer det veldig at Sjømannskirken nå fremstår som lukket, sier Frøydis Eide Raustøl.

— Åpenhet skaper sikkerhet. Lukkethet skaper usikkerhet og setter i gang spekulasjoner. Sannheten setter fri, sier Sigurd Skjelsbæk, og legger til at «dette er verst for de ansatte og tillitsmannsapparat».

Sigurd Skjelsbæk, tidligere prost i Mandal, er overbevist om at generalforsamlingen vil resultere i åpenhet om Audun Myhres avgang. Foto: Jarle R. Martinsen

Skjelsbæk forteller at han selv vil reise til Bergen fredag for å drøfte situasjonen med ansatte og andre delegater i forkant av lørdagens generalforsamling.

Thorhild Widvey var styreleder i Sjømannskirken inntil hun i høsten 2013 ble kulturminister.

— Jeg er overbevist om at dette ikke var skjedd dersom Thorhild Widvey fortsatt var styreleder. Legg merke til at hun i april uttalte at hun «har bare positivt å si om Audun Myhre», sier Sigurd Skjelsbæk.

Ingen av de to styrelederne som har etterfulgt Widvey vil kommentere noe av det som fremkommer i denne artikkelen. Nora Blaasvær, som nå er konstituert, sier som tidligere at hennes «neste arena for å si noe om Myhre-saken, er under lørdagens generalforsamling».

— Jeg er sikker på at vi skal klare å bygge Sjømannskirken videre uansett hva som skjer på generalforsamlingen, sier Frøydis Eide Raustøl.

«Må få innsyn»

Nyvalgt styrerepresentant for de ansatte, Nina Hetland Børresen, vil at generalforsamlingen lørdag skal få innsyn i prosessen som førte til Myhres avgang.

Hvis ingen forteller noe lørdag, vil Hetland Børresen bidra til at det nye styret etter generalforsamlingen viser en annen åpenhet enn det gamle styret.

— Jeg har respekt for at ikke absolutt alt alltid skal fortelles til absolutt alle, men de som jobber hos oss og de som kjenner seg knyttet til Sjømannskirken må få innsyn i hva som skjedde, og hva som lå til grunn da Audun Myhre måtte slutte, sier Nina Hetland Børresen.

— Dette har blitt opplevd som en helt annen organisasjon enn den jeg selv har jobbet for og blitt glad i, sier Hilde Sirnes fra Flekkefjord. Hun har vært sjømannsprest i Bangkok, Pattaya og New Orleans. Lørdag er hun en av kandidatene til det nye styret i Sjømannskirken.