Ap-politiker Paul Magne Lunde (t.v.) gjorde det han kunne for å tenne håpet hos Randi Føreland Hansen i Lunde Vel, som her takker politikeren for støtten. De andre på enken er Anne Føreland Hansen (nærmest) og Arvid Andersen, begge i Lunde Vel. Bak dem sitter Tom Arne Aamodt, Mur i Sør, og inn mot veggen Frp-politiker Christian Eikeland. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Det gamle bankbygget som står på den aktuelle tomta i dag, skal etter planen rives og erstattes av et murbygg med plass til 27 leiligheter. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Tom Arne Aamodt i Mur i Sør fulgte behandlingen av saken fra bakerste benk. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Det var trangt om plassen da Lundes fremtid ble diskutert på folkemøtet på Lunde mandag. Stedsaktivist Erling Okkenhaug gav både politikere og utbyggere det glatte lag. Foto: Kjartan Bjelland
Randi Føreland Hansen, leder av Lunde Vel, mener leilighetsbygget som er planlagt på banktomta blir altfor massivt og ikke vil passe inn med omgivelsene. Foto: Kjartan Bjelland
Den planlaget blokka er montert inn midt i bildet, der det gamle bankbygget står i dag. Til venstre ligger Prix-butikken, til høyre slakter Eikestøl. Foto: Møvik Byggtjenester AS

— Dette et en plan vi har jobbet for lenge, og jeg ser fram til et endelig vedtak i kommunestyret, sa Tom Arne Aamodt til Fædrelandsvennen etter at vedtaket i plan- og miljøutvalget var i boks.

Tom Arne Aamodt i Mur i Sør fulgte behandlingen av saken fra bakerste benk. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Sammen med ham på tilhørerbenken satt tre representanter fra Lunde Vel.

Protestmøte

De har mobilisert kraftig mot Aamodts planer, og samlet 120 mennesker til folkemøte i protest mot byggeprosjektet på Heimklang mandag.

Les mer:

Et digert kassehus passer ikke inn i småhusbebyggelsen så nær Lunde-elva.

Underveis i behandlingen av saken, øynet de et lite håp om at politikerne i utvalget skulle se i nåde til deres ønsker om en alternativ plan for Lunde.

— Det ville vært fantastisk. Et digert kassehus - med utsikt til kirkegården, det passer ikke inn i småhusbebyggelsen så nær Lunde-elva, fastslo Randi Føreland Hansen i Lunde Vel.

Håpet hennes hang i snøret til et fellesforslag fra Ap, V og KrF, fremmet av Paul Magne Lunde (Ap).

Paul Magne Lunde i Arbeiderpartiet fikk ikke flertall for sitt forslag om å avvise hele planen, og vente til den alternative skissen til Lunde Vel kom på bordet. Til venstre partifelle Anniken Gray. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— All honnør til Lunde Vel, som har mobilisert og fått fram så mye folkemening. Nå bør politikerne stanse opp et øyeblikk og ta et skritt tilbake. Fellesforslaget om å avvise planen er i respekt for folk på Lunde. Det er snakk om å vente en måned mens en arkitekt tegner et alternativt forslag, argumenterte Lunde.

Ny skisse på gang

Forslaget han refererer til er den skissen arkitekt Jan Inge Lindeberg på oppdrag for velforeningen skal lage for området.

— Det tar kanskje ikke mer enn en måned å tegne en skisse, men hvis det er snakk om store endringer, må planen ut til offentlig høring. Da tar det år før vi kommer videre, repliserte Egel Terkelsen (Frp), leder av utvalget.

Det gamle bankbygget som står på den aktuelle tomta i dag, skal etter planen rives og erstattes av et murbygg med plass til 27 leiligheter. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— I det lange løp er det et kort tidsperspektiv. Vi planlegger for generasjoner fram, da bør vi velge den beste løsningen, framholdt Lunde.

Det er i kommunestyret slaget vil stå.

Men håpet til Lunde Vel om en snuoperasjon i tolvte time, fikk en brå ende under avstemningen. Der gikk flertallet på fem, bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, inn for rådmannens forslag om å godkjenne planen. Fellesforslaget fra Ap, Venstre og KrF fikk fire stemmer, og falt altså.

Ikke over enda

Høyres Erik Langeland målbar flertallets syn:

— Jeg føler virkelig at denne saken er grundig behandlet siden vi fikk den bordet første gang i april 2013. Vi har lyttet til innspill underveis, og tatt flere av dem til etterretning.

— Det er en god plan, antall etasjer er redusert og tomta er forsvarlig utnyttet med tanke på omgivelsene, understreket Langeland.

Forslagsstiller Paul Magne Lunde på sin side, holdt fortsatt en knapp på kommunestyret, hvor planen skal endelig besluttes.

Det var trangt om plassen da Lundes fremtid ble diskutert på folkemøtet på Lunde mandag. Stedsaktivist Erling Okkenhaug gav både politikere og utbyggere det glatte lag. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er i kommunestyret slaget vil stå, mente han.

— Der er ståa 13-14, i favør av våre politiske motparter. Men marginen er så knapp at det kan bli interessant, framholdt Lunde.

— Det blir en test på om det finnes virkelige modige politikere i Søgne, slo Venstres Tone Pettersen fast.

Les også: