Garantiene som ble gitt betyr at hvis Returkraft ikke klarer å betjene sin gjeld, er det fem kommuner som blir sittende igjen med gjelden på 1,4 milliarder.

Men tre av kommunene (Søgne, Songdalen og Vennesla) signerte aldri på garantiene, selv om det ble gjort vedtak i kommunestyrene. I årene etter vedtakene var gjort, ble Returkraft rammet av en rekke økonomiske problemer.

Nå sitter Kristiansand igjen med et gedigent garantiansvar på nærmere en milliard. De tre kommunene nøler med å signere.

Ingen automatikk

Mens Returkrafts administrerende direktør, Odd Terje Døvik, mener det er en administrativ feil, er ikke kommunene enige.

De får nå en full gjennomgang av saken, og det blir ny politisk behandling før garantiene eventuelt blir signert.

— Jeg vil forbeholde meg retten til å se på utredningen vi nå får, og det er ikke gitt noe resultat her, sier Torhild Bransdal (KrF), ordfører i Vennesla.

— Betyr det at du kan komme til å la være å signere?

— Det som er klart er at garantipapirene ikke var i orden. Jeg holder alle muligheter åpne.

Problemer

Også i Songdalen kommer saken opp på nytt, men der antar ordfører Johnny Greibesland (Sp) at han vil signere.

— Vi har jo gjort vedtak om å gi garantiene, selv om vi ikke har signert, sier han.

Men i Vennesla er det flere som tar forbehold. Formannskapsmedlem Eivind Drivenes (Sp) peker på at de ikke var kjent med Returkrafts problemer da de vedtok å gi garantiene.

— Vi må blant annet vite hvor mange av dagens problemer som var kjent for selskapet den gang vi ga garantien. Var det noe som var kjent, stiller saken seg annerledes.

— Kan det tenkes at dere da ikke signerer?

— Det kan jeg ikke forskuttere nå. Jeg vil først se saken før jeg svarer på det.

Realiteter

Direktør i Returkraft, Odd Terje Døvik, mener realitetene er klare: Kommunene har fattet vedtak om å gi garantier, Fylkesmannen har godkjent dem og kommunene har i flere år mottatt en provisjon for lånegarantien de har gitt.

— Men vi skulle selvsagt vært denne saken foruten og vi kunne ha oppdaget den tidligere, sier Døvik.

Han sier Returkraft burde ha oppdaget feilen, men legger til at også kommunene kunne ha etterlyst dokumentene som skulle signeres. Det samme kunne Kristiansand og Arendal som nå står som eneste garantister.

— Hva synes du om at noen politikere nå vil ha opp saken på nytt?

— Jeg hører at noen har tenkt den tanken, men jeg vil håpe at de står ved det de vedtok den gangen. Vi som selskap har fortsatt garantiene fra Arendal og Kristiansand, men det vil være uheldig for aksjonærfellesskapet om noen skulle bakke ut, sier Døvik.

Til kommunestyret

Rådmennene i de tre kommunene jobber nå med saken der politikerne skal avgjøre om det blir ny signatur eller ikke.

Leder i Kristiansand revisjonsdistrikt, Tor Ole Holbek, har informert kontrollutvalget i Kristiansand om feilen. Han sier dette om tabben:

— Vedtaket er gjort, så her er det gjort en formell feil. Det er ikke noe som tilsier at man ikke skal innestå for garantiene.

Kristiansand sitter med svarteper

Det som skjedde da de tre kommunene påtok seg garantiene, var at litt av Kristiansands enorme ansvar for Returkraft ble lempet over på nabokommunene.

— Men nå har Kristiansands garantiansvar økt til 950 millioner, og det er fordi Returkraft ikke en gang har klart å holde orden på papirene, sier Vidar Kleppe (Dem), leder i kontrollutvalget.

Han mener det ikke er nok med en ny sak til kommunestyrene. Han ønsker en full gransking.

— Disse garantiene er selve basisen for selskapets eksistens, og så viser det seg at de ikke er i orden. Dette er bare en av flere saker, så vi nødt til å vite hva som har skjedd.

— Er kommunene nødt til å signere nå?

— De har i hvert fall et moralsk ansvar, siden de har gitt sin tilslutning. Men jeg skjønner at det blir stilt spørsmålstegn. Dette ble solgt inn som et risikofritt prosjekt.