Det finnes ingen lovfestet rett til å bytte feilfrie varer, men varehandelen har etter hvert fått tradisjon for å vise velvilje rundt juletider, og særlig 3. juledag som med årene er blitt den store byttedagen.

– Det er ingen rettighet å få byttet julegaver, det er en ekstraservice butikkene normalt tilbyr. Sjansen for å få byttet julegaven øker derfor hvis man er tidlig ute og varen er uåpnet, sier direktør for mote og fritid i Hovedorganisasjonen Virke, Bror Stende.

Vekst i julehandelen

I år har brukte vi rekordbeløp på julegaver, ifølge Virke, som før jul anslo en vekst i julehandelen på rundt 5 prosent. I snitt sved hver og en av oss av over 10.000 kroner i desember, ifølge anslagene.God lønnsvekst og lav rente gir utslag på julestatistikken, og særlig på kjøp av elektronikk, leketøy, klær, smykker og plater gikk kredittkortene varme, mener ekspertene.

Men som kjent er det ikke alltid like lett å treffe blink med julegavene. Under mange juletrær ligger det nok også ting mottakeren verken har ønsket seg eller har bruk for.

Sjekk byttelappen

– Kanskje burde vi bli enda flinkere til å bytte julegaver vi ikke trenger, slik at vi ender opp med ting vi kun har bruk for. Det er bra for miljøet også, sier Stende.

Selv om bytteviljen er stor, krever de fleste butikkene fortsatt kvittering eller aller helst byttelapp.

Det er opp til butikken å bestemme hvor lenge en vare kan byttes etter at den er kjøpt. Variasjonen er stor – alt fra to dager til flere måneder. Med andre ord er det lurt å finlese byttelappen, der fristen som regel er angitt.

Imidlertid er det ofte ikke bytterett på undertøy, hygieneartikler og varer som er spesielt ømfintlige – dersom de ikke er godt forseglet.

Bytteregler

Er gaven kjøpt på salg, er det ofte andre bytteregler som gjelder. I mange butikker faller bytteretten helt bort for salgsvarer.

Motsatt er det mange butikker som ikke vil la deg bytte ordinære varer mot salgsvarer.

Hvis du ikke finner noe du vil bytte til, kan du få en tilgodelapp. Den er gyldig i tre år, med mindre det er angitt en utløpsdato på lappen.

Er gaven kjøpt på internett, har man angrerett, noe man ikke har ved kjøp i vanlige butikker – selv om mange kleskjeder har innført åpent kjøp i opptil 30 dager.

Angreretten gjelder for kjøp på nettet, på postordre, ved messesalg og dør— og telefonsalg.

Ved slikt direktesalg skal det følge med et angrefristskjema som gir deg rett til å angre innen fjorten dager. Dersom et slikt skjema ikke er vedlagt forsendelsen, har du hele tre måneder på deg til å angre.