— En mann i 50-årene er siktet for ildspåsettelse. Han er avhørt av politiet og ble senere løslatt. Mannen stiller seg uforstående til siktelsen, sier etterforskningsleder Tor Kasin i Agder politidistrikt.

Det var ved 19-tiden 1. juledag brannvesenet rykket ut etter melding om røykutvikling i en bolig i Lianvegen i Evje og Hornnes. Alle beboerne kom seg uskadet ut av huset.

— Vi fortsetter nå med tekniske undersøkelser av branntomta og vil avhøre eventuelle vitner. Årsaken til brannen kan jeg ikke uttale meg om foreløpig, sier Kasin.

Ser alvorlig på saken

Politiet mener brannen fort kunne ha fått et langt mer alvorlig utfall.

— Vi ser alvorlig på saken. Det var flere beboere i samme hus hvor det brant, sier Kasin.

Bolighuset består av flere boenheter. Mannen som nå er siktet for ildspåsettelse bor i en av to kjellerhybler.

— Leiligheten som brant er en av to hybler kommunen leier av en privatperson. Leieforholdet administreres av Nav, sier enhetsleder for drift i Evje og Hornnes kommune, Torgeir Hodne.

Ikke godkjent som boliger

Flere naboer har protestert mot leieforholdet. I et brev som ble sendt til kommunen 17. desember skriver naboene at de ikke lenger føler seg trygge i nabolaget.

For å kunne leie ut hyblene måtte eieren søke Evje og Hornnes kommune om en bruksendring. I juni innvilget kommunen søknaden om dispensasjon, men 2. desember ble vedtaket opphevet av Fylkesmannen i Aust-Agder. Dermed foreligger det ingen gyldig bruksendring i dag.

— Vedtaket ble opphevet av fylkesmannen fordi kommunen ikke hadde begrunnet det godt nok. Det er viktig å presisere at fylkesmannen ikke har tatt stilling til om det bør gis dispensasjon eller ikke, de har kun sagt at vedtaket må begrunnes bedre, sier Hodne.

- Godkjent av brannvesenet

Ifølge Hodne har ikke kommunen vurdert å stenge leilighetene på grunn av fylkesmannens avgjørelse.

— Vi må opptre ryddig overfor utleieren. Vi fikk vedtaket fra fylkesmannen i desember. Etter nyttår må vi se på saken på nytt og gjøre et nytt vedtak, sier Hodne.

— Er dere trygge på at leilighetene er trygge å bo i?

— Hyblene er godkjent av brannvesenet og alt skal være i orden når det gjelder brannsikring. Det er godkjente rømningsveier og store vinduer, sier Hodne, som viser til at brannen nå først og fremst er en politisak.

— Det er jo ingen som ønsker at noe slikt skal skje. Jeg har forstått at en person er siktet i saken, men hva som har skjedd må politiet finne ut av, sier Hodne.