Torsdag publiserte det Qatar-baserte TV-selskapet Al Jazeera English en artikkel på sin nettside om tigging i Norge. Arendals nyinnførte forbud mot tigging er det første som omtales. Overskriften lyder «Banning begging in super-wealthy Norway», på norsk «Forbyr tigging i superrike Norge».

I artikkelen intervjues tiggeren Margel Nikoleta, omtalt som Arendals siste tigger, og også de lokale politikerneTore Oland (H) og Anders Kylland (Frp).

— Det er ikke personene som tigger som er uønsket. Det er selve tiggingen som bystyret har forbudt, sier Kylland til Al Jazeera.

Ikke de første

Kylland selv forventet ikke så stor oppmerksomhet rundt tiggeforbudet.

— Norge er jo ikke det eneste landet i verden hvor det ikke er lov til å tigge, så det er jo ikke snakk om noe helt nytt. I sommer var også svensk tv i byen for å lage sak på dette, så Al Jazeera er langt fra de første, sier han til Fædrelandsvennen.

- Må kjenne til situasjonen

Han er klar på at vedtaket ikke ble fattet kun for å få bort den ene tiggeren som det står om hos Al Jazeera.

— Man må jo kjenne til hvordan situasjonen var i Arendal for ett og et halvt år siden. Jeg har ingen ønsker om å sette enkeltmennesker eller grupper i et slikt lys at de skal oppfattes som kriminelle, det er ikke det det dreier seg om. Jeg sto ved rådhuset selv i fjor, da satt det 4- 5 tiggere utenfor rådhuset, og 4- 5 andre i gågaten. Jeg så hvordan de rullerte, brukte mobiltelefoner og ble transportert, så det er ingen tvil om at tiggingen var organisert, sier han.

Også Tore Oland fremhever at det er nødvendig å forstå bakgrunnen for forbudet.— Det siste året har det ikke vært et stort tiggerproblem i Arendal, men det var temmelig håpløst når det først ble snakk om å innføre et forbud. Da var det veldig mange tiggere i byen, og det er klart at dette medførte en del problemer i forhold til lov og orden. Jeg kjenner selv til folk som kviet seg for å gå i sentrum på grunn av all tiggingen, sier han.

Tror diskusjonen roer seg

Kylland tror ikke at Arendals tiggeforbud vil skade Norges rykte utenlands.

— Jeg tror at diskusjonen vil legge seg etter hvert. Forbudet blir veldig overdramatisert. Politiet har en mulighet til å bortvise tiggere før de bøtelegges, det er ikke snakk om umiddelbar bøtelegging, sier han.

Kylland selv har fått mange henvendelser etter at forbudet ble innført.

— Det verste er at det ringer folk til alle døgnets tider og beskylder meg for å være det ene og det andre. Det er til tider respektløst, og det er mange som ringer. Det har kommet uvanlig mange telefoner, og det må jeg bare tåle. Jeg er overbevist om at det vi har gjort er riktig, sier han.

Svensk radio

Også i Sverige har tiggeforbudet fått oppmerksomhet, og tirsdag 11. november fortalte Arendals ordfører Einar Halvorsen (H) omtiggeforbudet i svensk radio.

— Det har kommet mange tiggere til byen de siste årene, og kommunen har fått mange klager fra næringslivet og innbyggerne om at de føler at det er utrygt å være i sentrum, sa Halvorsen til Sveriges Radio.