FARSUND: — Vi ble servert tradisjonell julemat med ribbe, medisterkaker og pølser sammen med et koldtbord, sier fylkeslege Kristian Hagestad fra Fylkesmannen i Vest-Agder til Farsunds Avis.

Et døgn senere var åtte av de 12 fra Fylkesmannens helseavdeling syke. Ifølge Farsunds Avis fikk de åtte magesmerter, diaré, oppkast og smerter i kroppen. Hver for seg trodde de at det var omgangssyke.

— Men når så mange som har spist sammen blir syke på omtrent samme tidspunkt med samme symptomer, er det veldig sannsynlig at det er matforgiftning, sier Hagestad til Fædrelandsvennen.

Nå blir hotellet undersøkt av Mattilsynet. Da Hagestad etter hvert skjønte at så mange fra julebordet var blitt syke, meldte han fra til hotellet, kommunelegen og Mattilsynet.

hagestad Foto: Reidar Kollstad

— Syke av middagen

Fylkeslegen er ganske sikker på at det var selve julemiddagen som gjorde følget syke, siden to av deltakerne som ble syke bare hadde spist middagen. Julebordet varte fra 11. til 12. desember, og middagen ble spist om kvelden den første dagen.

De som ble syke, var slått ut i mellom en og to dager.

Matforgiftningen er ikke blitt bekreftet av Mattilsynet, siden de først fikk beskjed en uke etter julemiddagen.

— Da var allerede de rammede blitt friske, og hotellets kjøkken hadde stengt for julen. Derfor kunne vi ikke gjøre noe med det da, forklarer Mattilsynets Karin Lillebostad til Farsunds Avis.

Hagestad bekrefter at det tok litt tid før Mattilsynet fikk beskjed.

— Det var en del fravær i avdelingen av andre grunner, og to av dem som var med på middagen jobber ikke hos oss. Derfor tok det litt tid før jeg fikk full oversikt over alle som var blitt syke, forklarer Hagestad.

- Kan ha vært omgangssyke

Daglig leder Geir Tønnessen på Farsund Resort beklager at gjestene ble syke.

— Dette er selvfølgelig alvorlig og vi tar det seriøst. Matforgiftning eller ei, det er kjedelig når så mange blir syke etter å ha vært på besøk hos oss, sier Tønnessen til Farsunds Avis.

Rapportene til Mattilsynet om omstendighetene rundt måltidet er nå sendt inn. Tønnessen vil ikke spekulere i årsaken før han får rapporten, men mener det også er mulig at reisefølget har fått omgangssyken.

— Vi vet at det gikk mye omgangssyke i landet i det tidsrommet. De satt sammen på et møterom, og kan sånn sett ha smittet hverandre med omgangssyken. Det er veldig vanskelig å si noe om årsaken før konklusjonen kommer, sier Tønnessen til Fædrelandsvennen.

Det mener Hagestad er lite sannsynlig.

— Jeg vet ikke hvor mye jeg skal gå inn i den faglige diskusjonen her. Men omgangssyke kan også smitte gjennom mat, dersom en som tilbereder maten er smittebærer. Hvis ikke det er tilfelle, er det svært lite sannsynlig at vi skal bli syke med omgangssyke samtidig, sier Hagestad.

— Er det lettere for deg å oppdage matforgiftning når du er lege?

— Det er nok en del som blir syke av mat og drikke som ikke er klar over at de har blitt matforgiftet. Sammenhengen kan være vanskelig å se. For eksempel hender det at folk blir matforgiftet av flymat. Passasjerene blir spredd for alle vinder, og dermed ser ingen sammenhengen mellom maten og sykdommen. Unntaket er hvis en større gruppe reiser sammen, forklarer Hagestad.