Det er planlagt 268 boliger. Det meste er leiligheter, men det skal også bygges 27 eneboliger og rekkehus. Foto: RAMBØLL
Det er planlagt 268 boliger. Det meste er leiligheter, men det skal også bygges 27 eneboliger og rekkehus. Foto: RAMBØLL

— Vi må tørre å bygge litt i høyden, jeg kan ikke forstå at vi skal ha så mye høydeskrekk. Dette området kan ha den type signatur på området, så vi er mer positive enn negative til dette høyhuset, sa Helene H. Knudsen (H) under debatten i byutviklingsstyret torsdag.

Høyres Helene H. Knudsen mener politikerne ikke må ha høydeskrekk og våge å si ja til høyhus. Foto: Reidar Kollstad

Et enstemmig flertall vedtok å sende forslaget for Strømsheia ut på høring, inkludert et høyhus i 19 etasjer langs E 18 like øst for Varoddbroa. Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

— Flott og skånsomt

Administrasjonen ønsket å kutte byggets høyde fra kote 90 til 52 meter. Begge forslagene sendes på høring. Dermed er ikke saken avgjort.

Dette er et område der det egner seg å bygge høyt.

— Et kjempegodt eksempel på ny og moderne bytutvikling, flott og skånsomt i forhold til det visuelle miljøaspektet. Konklusjonen skal ikke trekkes nå, men jeg synes administrasjonen har brukt kniven ganske kraftig, påpekte Stian Storbukås (Frp).

— Hvert område må ses for seg selv. I denne saken kan det hende området egner seg for høyhus, sa Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

— Dette er et område der det egner seg å bygge høyt, mente Hans Petter Horve (MDG).

2000 ansatte

I løpet av noen år skal den nye bydelen anlegges ved Rona. Utbyggerne planlegger 268 boliger, stort sett leiligheter, og 60.000 kvadratmeter kontorer med plass til over 2000 ansatte - gjerne fra en offshorerelatert bedrift.

Utbygger er det kommunale Kristiansand Næringsselskap (Knas) og Scale Veidekke Eiendom. Knas er kun medeier i næringsdelen.

—  Vi mener at dette er en ypperlig plassering for et hovedkontor, sentralt plassert i forhold til Kjevik, Sørlandsparken og Kvadraturen, og det ligger like ved metroaksen, uttalte Jan Omli Larsen, Knas-direktør og styreleder iStrømsheiaNæringsutvikling, til Fædrelandsvennen i vår.Det må fjernes 450.000 kubikkmeter masse ved en full utbygging, en jobb som vil ta tre år. Det er ikke avklart hvor den skal kjøres, men ett alternativ er havneutbygging i Vige.