— Vi har ikke registrert noen særlig forskjell i denne inntekten i de forskjellige byene, sier Linn Gjersing.

Hun har utarbeidet rapporten «Narkotikabruk på gateplan i sju norske byer», sammen med Thomas Anton Sandøy. Rapporten består av data samlet inn i Oslo, Bergen, Stavanger, Sandnes, Trondheim, Tromsø og Kristiansand, og sammenligner rusmiljøene i disse. Undersøkelsene ble gjort fra september til november i 2013. Ifølge Bergens Tidende oppga noen av de spurte en inntekt på 800 kroner fra vinningskriminalitet og stoffsalg, imens enkelt oppga å ha hatt en betydelig høyere inntekt på mellom 375.000 og 700.000 kroner. Blant dem som oppga vinningskriminalitet som inntektskilde, lå gjennomsnittsinntekten i de sju byene på 29.848 kroner.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Ikke stabil inntekt

— De som oppgir at de driver med vinningskriminalitet understreker at dette ikke er en stabil inntektskilde. De kan ha gode og dårlige måneder, og det er generelt sett en lav andel de spurte som har ulovlige inntektskilder. Mange får inntekter fra Nav, tigging, panting, salg av gatemagasiner og arbeid, og noen supplerer denne inntekten med kriminell virksomhet, sier Gjersing.

Av de totalt 1020 intervjuede oppga 113 personer at de drev med vinningskriminalitet, og blant dem var det kun tre personer som oppga at dette var deres viktigste inntektskilde.

Injiserer amfetamin

I undersøkelsen ble rusvanene i de forskjellige byene kartlagt, og det var spesielt en type rusmiddel som mange i Kristiansand hadde brukt.

— Kristiansand skiller seg ut med en høyere andel rusmisbrukere som har injisert amfetamin de siste fire ukene, men hadde også den høyeste andelen av rusmisbrukere som aldri hadde brukt sprøyter. Det er også en lavere andel overdoser, men dette kan henge sammen med at vi har snakket med en mer stabil gruppe i Kristiansand enn i de andre byene. Vi snakket med en del eldre rusmisbrukere, sier Gjersing.

Ville kartlegge

Hun og hennes kolleger har snakket med 94 rusmisbrukere i Kristiansand.

— Vi snakket med rundt 100 personer i hver by, med unntak av Oslo hvor vi snakket med 500. Slike undersøkelser har blitt gjennomført i Oslos rusmiljøer siden 1993, og vi ønsket å gjøre en kartlegging av andre store byer. Kriteriet for hvem vi intervjuet var at de hadde brukt tyngre narkotiske stoffer de siste fire ukene, sier hun.

Amfetamin, heroin og morfin

Injisering av amfetamin var noe flere i Kristiansand hadde gjort de siste fire ukene.

— Førti prosent hadde injisert amfetamin, imens knappe fem prosent hadde injisert heroin, som er det desidert laveste i vår undersøkelse. Det var også tolv prosent som hadde injisert morfin, sier Gjersing.

Hun presiserer at dette er første gangen de gjør en slik undersøkelse, og at det derfor er vanskelig å si om deres undersøkelser viser hvordan rusmiljøene er. Det vil være nødvendig å gjenta undersøkelsen for å bekrefte at det ikke er snakk om tilfeldigheter.