MANDAL: Det var i februar og desember i fjor at kvinnen leverte inn de falske reseptene på to apotek henholdsvis i Søgne og Arendal. Begge steder fikk hun utlevert 100 sterke smertestillende tabletter.

Hun hadde selv laget reseptene ved å benytte en scanner til å kopiere den originale resepten som var underskrevet av en ansatt ved et legesenter i Mandal.

forsvinner: Når papirresepten er helt ute av bildet, vil det også bli tilnærmet umulig å forfalske resepter. Foto: Jon Anders Skau

Kvinnen ga en uforbeholden tilståelse da hun møtte i Kristiansand tingrett.I straffeutmålingen vektla retten i skjerpende retning at reseptforfalskning utgjør et stort samfunnsproblem.

— Med dagens kopieringsmaskiner vil den type forfalskning som siktede har gjort, være vanskelig å avsløre for apotekansatte. Samtidig innebærer reseptforfalskning at sterke medisiner kommer i sirkulasjon uten legekontroll. Disse hensynene tilsier bruk av en markert straffereaksjon mot siktede, skriver tingrettsdommer Per O. Refsalen i dommen.

Retten mente det også var skjerpende at siktede tidligere er bøtelagt for samme type forhold.

Kvinnen ba av familiære hensyn om å slippe soning i fengsel, men retten mente man ikke kom utenom et kortere fengselsopphold. Hun ble idømt 30 dagers fengsel, hvor halve tiden ble gjort betinget. Det betyr at den delen av straffen kan sones i det fri.