KRISTIANSAND: Ifølge en ny undersøkelse, gjennomført av Norsk Familieøkonomi, er det et stort spenn mellom Norges billigste og Norges dyreste kommune å bo i. Sørlandskommunene befinner seg spredt jevnt over listen, med Lyngdal i Vest-Agder på 6. plass og Birkenes i Aust Agder på 382. plass.

— Selv om vi ser store endringer på listen, har toppen og bunnen vært stabil i fire år, uttaler sjeføkonom i Norsk familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen, i en pressmelding.

Les også:

Undersøkelsen

Når Norsk Familieøkonomi undersøker disse kostnadene benytter de behandlede tall fra kommunene i Statistisk sentralbyrå. Der ser de hvor mye en gjennomsnittlig husstand betaler i avgift på vann, avløp, renovasjon, feiing og eventuelt eiendomsskatt i løpet av ett år.

De billigste sørlandskommunene

Sørlandskommunene Lindesnes, Bykle, Flekkefjord, Sirdal, Farsund, Kvinesdal og Valle er blant de 100 kommunene med lavest avgiftnivå. Prisene er oppgitt uten merverdiavgift, tidligere kalt moms, og tallene i undersøkelsen er fra år 2015:

Lyngdal: 6495 kroner

Lindesnes: 8915 kroner

Bykle: 9174 kroner

Flekkefjord: 9750 kroner

Sirdal: 9765 kroner

Farsund: 9803 kroner

Kvinesdal: 9804 kroner

Valle: 10059 kroner

Til tross for at Sirdal og Kvinesdal ikke har eiendomsskatt på boliger, er Flekkefjord med sin eiendomsskat, en billigere kommune å bo i. Grunnen til dette kan være at avgiftene til vann— og kloakk er lave i denne kommunen. Flekkefjord har igjennom flere år hatt høye avgifter i forhold til selvkost-prinsippet, og er nå på vei tilbake i balanse.

Les også:

De dyreste sørlandskommunene

Kristiansand befant seg omtrent midt på listen, med en avgift på 13182 Kroner. Et godt stykke lengre ned finner vi de tre sørlandskommunene som kom dårligst ut.

Disse kommunene var blant de 100 dyreste å bo i:

Birkenes: 17400 kroner

Gjerstad: 15009 kroner

Vennesla: 14645 kroner

Her ser du en oversikt over de ti billigste og de ti dyreste kommunene du kan bo i. Foto: Norsk Familieøkonomi

Billigst og dyrest i NorgeØverst på listen finner vi Sola kommune, nederst ligger Gjemnes på Nordmøre. Slik har det vært de siste fire årene.

— I Sola kommune utgjør disse avgiftene 5 269 kroner, mens folk i Gjemnes må betale 21 008 kroner for de samme tjenestene og 6 300 kroner i eiendomsskatt, sier Krohn Petter til Norsk Familieøkonomis hjemmeside.

I år skiller det hele 15 739 kroner i avgiftsutgifter mellom Norges dyreste og billigste kommune.