"SPANJOLENE" PÅ 10. TRINN: Foran f.v.: Marius Axelsen, Sondre Austeid, Marius Fjære og Ånund Nilsen. Neste rekke f.v.: Anne-Mathilde Refsland, Nina Vegusdal, Jesper Kirkhus, Andreas Perez, Cecilie Tengesdal Pedersen, Sara Jørundland Berg, Tora Augland Stølen, Rebekka Bakke Hinna og Harald Body. Bak f.v.: Vilde Furholdt, Isak Arnfjord, Susanne Lauvsland, Ida Haugen Ellseth, Natalie Seljaas, Elisabeth Håland, Jo Adrian Dahl, Sigurd Hauan, Ole Gunvaldsen, Jan Ove Almendingen og Even Lie. Foto: Lars Hollerud
ET MÅL: Spansklærerne Hilde Nyvoll Temte og Laila Marin har skrevet det på btavla, at de håper på gjenvisitt av elever fra skolen i Ciudad Real. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Språket som snakkes i Spania, snakkes også på Torridal ungdomsskole.

24 tiendeklassinger snakker det særlig mye i én skoletime hver torsdag og fredag.

Nylig snakket ti av dem spansk hver dag i nesten en uke.

Spesielt tydelig snakket torridølene da spansk radio og fjernsyn intervjuet dem, i anledning klasseturen til Ciudad Real, en by omtrent på størrelse med Kristiansand.

Forståelig snakket de tydeligvis med jevnaldrende spanjoler også. I alle fall knyttet de så gode vennskap at de har lyst til å si "Gracias por último", hvilket betyr "takk for sist".

Vil ha besøk

— Vi vil gjerne invitere ti spanske ungdommer til oss. Men Spania er som kjent hardt rammet av finanskrise. Derfor har få råd til flybilletter, forklarer Hilde Nyvoll Temte, som sammen med Laila Marin er spansklærer for tiendeklassingene.

Derfor frir de unge torridølene til lokalt næringsliv. Ikke for å tigge penger, men for å få dugnadsoppdrag.Akkurat som flere av dem selv fikk for å finansiere turen til Spania i januar.

De ti torridølene som dro, trodde de var forberedt på det meste.

— Vi merket i alle fall at norske ungdommer er bortskjemte, vedgår Andreas Perez.

— Mange spanjoler er uten jobb og har dårlig råd. Over alt så vei leiligheter til salgs, sier Natalie Seljaas.

To kyss

— Vi var heller ikke forberedt på at en spanjol kysser på hvert kinn hver gang vi møtes, innrømmer Nina Vegusdal.

Lærerne hadde i alle fall forberedt seg grundig. For et par år siden besøkte de skolen og byen i nærheten av Madrid, etter å ha fått prosjektmidler av EU.

Ungdomsskolen i Torridal har hatt spansk på timeplanen siden skolen sto ny i 2007. At interessen for å velge dette valgfaget er stor, sier disse tallene sitt om:

10 av årets tiendeklassinger har tysk som valgfag.

24 har valgt spansk.

Så er da også spansk verdens nest mest talte språk, bare slått av mandarin (kinesisk).

Tysk kommer først på tiendeplass.