— Jeg tror det må være verdensrekord i bygging, sier en strålende fornøyd prosjektleder Agnete Kjellin ved Vest-Agder-museet.

1. november ble spaden satt i jorden, og nå står det etterlengtede aktivitetsbygget på Odderøya klar til åpning 25. juli, samtidig med at armadaen av stolte skuter inntar byen under Tall Ships Races.

Aktivitetsbygget i to etasjer har en grunnflate på 300 kvadratmeter, rause terrasser og skal romme mange maritime tilbud. Foto: Kjartan Bjelland

— Her kan folk både spikke barkebåter, og være med å støpe ordentlige plastbåter, forklarer seksjonsleder Kathrin Pabst som er ansvarlig for det faglige innholdet i museumshavna i Nodeviga.

Plastbåter

For det er gamle plastbåter som er museumshavnas varemerke, og foreløpig ligger åtte «smykker» på rekke og rad, utstyrt med informasjonstavler og historier som fortelles på høyttalere på flere språk dersom man trykker på en knapp.

En snodig innretning konstruert av dobber er blant overraskelsene som venter publikum. -Jeg vil ikke røpe hva det er, sier prosjektleder Agnete Kjellin. Foto: Kjartan Bjelland

Og det er ikke de eneste historiene som skal fortelles. På den lille odden i havna skal det fastmonteres solstoler og parasoller, og trykker man på knapper der, kan man høre solskinnshistorier fra 50— og 60-tallet, fortalt av sørlendinger som deler av sine beste sommerminner.- Folk skal få den gode sommerfølelsen, sier Kjellin og Pabst som gleder seg til å tilby en rekke sjørelaterte aktiviteter for store og små i og omkring det nye bygget.

Større visjon

— Vi ønsker også å lage opplegg for skoleklasser, og håper det blir riktig gøy å komme hit, sier de.

— Dette er første trinn på vår visjon om en ferdig museumshavn i 2020, forklarer Kathrin Pabst.

Et helt nytt amfi er hugget ut i stein og gjør det mulig å arrangere små forestillinger på plassen, sier seksjonsleder Katrin Pabst. Foto: Kjartan Bjelland

I den skal det ligge langt flere båter, både museets egne og privateide plastbåter som kan inngå i samlingen de ønsker å vise fra 1950-tallet til sent 70-tall.Og den største drømmen av alle er å reise det lenge planlagte formidlingsbygget som skal være Vest-Agder-museets hovedkvarter i Kristiansand. Det mye omstridte vedtaket om å flytte friluftsmuseet fra Kongsgård til Odderøya er nå forlatt, men Kristiansand museum skal få sitt nye utstillingsvindu innerst i vika i området mot Salamanderparken.

Prominente gjester

— Det er avhengig av finansiering og politiske vedtak. Men vi opplever nå en positiv holdning både fra politikere og byråkrater, sier Agnete Kjellin - som har ventet i 15 år på å se at det lille aktivitetsbygget nå endelig materialiserer seg.

De minste kan også boltre seg på en maritim lekeplass bak det nye bygget. Foto: Kjartan Bjelland

I tillegg til aktivitetsrom, båtverksted, snekkerbod og en liten kafé, inneholder det nye bygget også møterom og lokaler for Kristiansand Orlogsforening som mistet det de hadde da Orlogssstua på Odderøya brant i januar 2013.Dessuten er det bygget en helt ny brygge, der skøyta «Dagmar Los» ligger i disse dager.

Nå finpusses det på detaljene fra mot åpningen 25. juli der det skal skytes salutter og synges shanty, og blant de prominente gjestene finner vi naturligvis de legendariske plastbåtbyggerne Herbert Waarum, Roald Skibsrud og Eivind Amble.