Sødal har hatt god fremgang etter slaget i januar, men er nylig satt sterkt tilbake etter en overbelastning i den friske, høyre siden. Her blar hun i sykejournalen sin. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Terapibassenget, som er plassert ved fysioterapiavdelingen på Søgne omsorgssenter, har stått tomt siden januar. Dermed må slagpasienter og kronisk syke klare seg uten behandling, alternativt dra til varmtvannsbasseng i Mandal eller Kristiansand. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det er så frustrerende! Målet mitt er å komme tilbake i jobb, jeg har verdens beste jobb som psykiatrisk sykepleier, sier Ingrid Helene Sødal (50).

Anbefalt på Kongsgård

Stemmen er svak, budskapet tydelig:

— Er det ikke bedre for kommuneøkonomien at folk kommer seg på jobb, og fungerer i hverdagen, enn at de blir gående sykemeldte i lang tid, hvisker hun.

Også stemmebåndet ble skadet da hun fikk hjerneslag i januar. Fullstendig lammet i venstre side av kroppen, havnet den tidligere så aktive og treningsglade tobarnsmoren på rehabiliteringsavdelingen på Sørlandet sykehus Kongsgård.

Det er et lite basseng, og et trist paradoks at man bygger det, for så å la det stå tomt.

Sødal ble anbefalt trening i varmtvannsbasseng av behandlerne på Kongsgård.

Terapibassenget, som er plassert ved fysioterapiavdelingen på Søgne omsorgssenter, har stått tomt siden januar. Dermed må slagpasienter og kronisk syke klare seg uten behandling, alternativt dra til varmtvannsbasseng i Mandal eller Kristiansand. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Muskulaturen er spastisk, det vil si at jeg har mye småkramper. Jeg fikk beskjed om at jeg ville ha godt utbytte av bassengtrening, forteller hun.

Dessverre for Sødal hadde terapibassenget på Søgne omsorgssenter blitt tappet for vann i en kommunal spareprosess innen hun vendte hjem fra Kongsgård.

Dermed får hverken hun eller andre pasienter tilbudet de trenger.

- Trist paradoks

Fysioterapeut Ivar Stedjan ved Søgne fysikalske institutt er ikke redd for å drysse pepper over de ansvarlige for beslutningen.

— Det fortjener de. Det er et lite basseng, og et trist paradoks at man bygger det, for så å la det stå tomt, sier Stedjan.

Det er en sårbar gruppe som har mistet et bra tilbud.

— Er det mange som har behov for denne treningen i Søgne?

— Ja, definitivt. Pasientgrupper med muskel- og skjelettplager, revmatikere og pasienter med store spasmer har kjempegod effekt av å være i varmtvannsbasseng, sier fysioterapeuten.

— Behandlingen har en sterkt løsende og avspennende virkning. Jeg har drevet med bassengtrening i snart 15 år, og ser at behandlingen løser mye av deres daglige plager over tid, fremolder Stedjan.

— Som del av rehabiliterende behandling er det ikke tvil om den positive effekten, sier Stedjan.

Sårbar gruppe

Kommuneoverlege Vegard Nilsen sier antallet brukere av bassenget er estimert til ca. 50 per år.

Rundt 300.000 kroner var prisen på innsparingen som Søgne-politikerne vedtok. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Antall individer dette går ut over er ikke så mange. Men det er en sårbar gruppe som har mistet et bra tilbud, konstaterer Nilsen.

Enhetslederen bekrefter at det har vært reaksjoner fra brukere som må dra lenger for å få den behandlingen de trenger.

Netto innsparing på å stenge bassenget er 300.000 kroner.

Det er så tungt å ta en sånn kamp når man er syk.

— Mange av disse vil kunne oppsøke tilsvarende tilbud i Mandal og Kristiansand, men betenkeligheten er at de mest trengende, som profiterer mest på et lokalt tilbud av praktiske grunner, vil miste tilbudet helt nå, erkjenner Nilsen.

Enhetslederen sier dilemmaet politikerne forholder seg til, er at prisen for å gi tilbudet er høyt i forhold til antall brukere.

- En politisk prioritering

— Den samme summen penger kan jo brukes for å nå flere, men som ikke er så sårbare. Og det er vel den prioriteringen politikerne har gjort, fastslår han.

Hva som skal skje med det tomme bassenget, som er plassert i et rom i tilknyting til fysioterapiavdelingen på Søgne omsorgssenter, er uavklart.

Ingrid Helene Sødal lever med den prioriteringen daglig, i form av smerter og lite nattesøvn. Etter en periode i sterk bedring havnet hun i rullestol på grunn av en overbelastning i kneet.

Ingrid Helene Sødal savner sitt aktive liv. Først kom slaget og lammet hele venstresiden. Etter en overbelastning av kneet er hun blitt avhengig av rullestol og trenger mye hjelp for å klare enkle, daglige gjøremål. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Jeg blir helt matt, hvisker hun.

— Det er så tungt å ta en sånn kamp når man er syk, da trenger man de kreftene man har til å bli frisk.

Må prioritere lovpålagte oppgaver

Christian Eikeland (Frp) sier de burde undersøkt litt mer om bruken av bassenget før de kuttet ut tilbudet.

Det høres kanskje hardt og brutalt ut, men vi måtte spare inn.

— Det var i forbindelse med fornyelse av økonomiplanen at vi tok bort flere poster med en kostnadsramme på mellom 200.000 og 400.000 kroner, sier Eikeland, som er leder av tjenesteutvalget i Søgne, og dermed en av politikerne som var med på å beslutte at bassenget skulle tømmes.

— Hva vil du si til pasientene som mistet tilbudet?

— Det høres kanskje hardt og brutalt ut, men vi måtte spare inn, og valgte da å kutte noen tjenester som ikke var lovpålagte. Jeg ser i ettertid at vi nok burde undersøkt litt mer i forhold til bruken av bassenget. Samtidig er det ikke så langt inn til Aquarama, så det finnes tilbud regionalt, fremholder Eikeland.

Hva som skjer med det tomme bassenget, som er plassert i et rom i tilknyting til fysioterapiavdelingen på Søgne omsorgssenter, er uavklart.