Av Øystein K. Darbo, TvedestrandspostenDaglig leder i Ertec AS, Geir Søraker, forteller at 90 % av bedriftens produksjon går til båtbransjen, det vil si fritidsbåter. Oppgangen i båtbransjen de siste årene har derfor skapt et økt potensiale for Nes Verk-bedriften. Og det potensialet ser det ut til at Ertec har utnyttet godt.

I følge Søraker hadde Ertec i fjor en rekord-omsetning på 33 millioner kr, og regner med ytterligere økning i år. Arbeidsstokken er blitt utvidet med om lag 10 personer siden begynnelsen av 1999, og teller nå over 40 personer. En del overtidsarbeid har også vært nødvendig den siste tiden, for å få unna alle ordrene som har strømmet på fra optimistiske båtprodusenter som økt produksjonen i takt med folks etterspørsel.

Mer og mer eksport

Ertec har slett ikke bare Windy Boats og andre store norske lystbåtprodusenter som kunder. Søraker forteller at de nå eksporterer til syv nasjoner. Bedriften hadde ifjor en eksportandel på 44 %.

— Vi har den største båtprodusenten i både Irland, Tyskland og Belgia, forteller en fornøyd Geir Søraker.

Størst eksport har Ertec til Sverige. Ellers har Nes Verk-bedriften kunder også andre i de nordiske landene og i Frankrike.

Samarbeider med kundene

— Det sies jo ofte at det høye kostnadsnivået i Norge svekker konkurranseevnen til norske bedrifter?

— Vi merker jo det vi også. Men vi har lykkes i å behandle en kunde i Frankrike på samme måte som en kunde i Arendal. Vi kan si at vi er samarbeidspartnere med kundene våre. Alle får individuell behandling. Vi har ikke standardprodukter, vi driver bare «skreddersøm», sier Søraker.

Han trekker også fram et samarbeidsprosjekt som Ertec hadde med Norsk Eksportråd i 1996. Dette var med på å knytte forbindelselser til utenlandske produsenter.

Trenger mer plass

Vindskjermer er hovedproduktet til Ertec. Årlig produserer de nå ca. 2500 vindskjermer. Annet båtutstyr fra Ertec er vinduer, dørsystemer, tanker og luker.

Særlig vindskjermene er plasskrevende, og Søraker forteller at Ertec nå vurderer forskjellige alternativer for å få mer produksjonslokaler.

Tomta på Nes Verk er maksimalt bebygd, men i følge Søraker kan det være aktuelt å reise et nytt produksjonsbygg ikke så langt unna, det vil si opp mot Øvernesdalen, hvor det er regulert et område til industriformål.

Geir Søraker legger heller ikke skjul på at Ertec har vurdert det ledige «Colt-bygget» på Bergsmyr, men at det er en del uavklarte forhold som gjør at Colt-bygget ikke er særlig aktuelt for øyeblikket. Innen 2002 må imidlertid Ertec ha mer lokaler om bedriften skal fortsette sin utvikling, mener Søraker.

Forberedt på nedtur?

— Ertec var vel inne i en tung periode på begynnelsen 90-tallet etter nedturen på båtmarkedet. Er bedriften forberedt på en ny krise i båtbransjen?

— 1991 og 92 var tunge år for oss, ja. Og vi kan vi bli utsatt for slike svingninger igjen. Men nå er vi mye mer eksportrettet enn den gang. Derfor vil det ikke ha så mye å si om det norske markedet svikter, fastslår Geir Søraker.

— Akkurat nå ser det veldig stabilt ut. Ordresituasjonen framover er veldig god. Vi har mer langsiktige ordrer enn vi hadde for få år siden.

Terapiapparater og støyskjermer

Ertec har også litt annet enn båtutstyr å jobbe med. Det dreier seg først og fremst om terapiapparater for Terapi Master og en del støyskjermer for Vegvesenet. Nå har Ertec et oppdrag om å lage en 1900 meter lang støyskjerm som skal monteres på den nye E-18 strekningen fra Rannekleiv til Temse.

Dessuten har Ertec 50 % eierandel i Tvedestrandsbedriften Suntec, som drives av Bjarne Sundsdal. En bedrift med 12 ansatte som produserer diverse båtutstyr i syrefast stål.

Ertec har til og med et datterselskap i Danmark, hvor det er en bedrift med 5 ansatte som forsyner bl.a. kunder i Danmark og Tyskland med velkjente «Ertec-produkter».