De fikk også et positivt vedtak i kommunestyret tidligere i år. Derfor reagerer de nå sterkt på at rådmannen ikke har beregnet oppstart av barnehage på Ubergsmoen neste år i sitt budsjett-forslag.— Om kommunen ikke klarer å bygge barnehage neste år, må de iallfall finne et tilbud til oss.

Det mener Siri Vaaje Fone og Nina O. Aasen i barnehagegruppa i Tangen grendelag.

De trekker fram et vedtak som ble gjort i hovedutvalget (HOKU) og som senere ble støttet av kommunestyret så seint som 5. september i år. Kommunestyret ba da om at det igangsettes et arbeid for å etablere en barnehageavdeling på Ubergsmoen fra 1. august 2001, og ønsket konkrete forslag på midlertidige eller langsiktige løsninger i forbindelse med budsjettet.Kan leie bedehuset

Styret for Ubergsmoen bedehus har sagt seg villig til å leie ut til barnehage igjen, men på grunn av de krav som stilles til en heldagsbarnehage, vil det koste en del penger å få et tilfredsstillende tilbud her.

Oppvekstsjefen mener det er lite fornuftig å bruke mye penger på et midlertidig tilbud, og har foreslått at det heller bør bygges ny barnehage med en gang. Han anser det som urealistisk å få i gang en ny barnehage fra 1. august, men har i sitt budsjettforslag beregnet barnehageåpning på Ubergsmoen 1. oktober neste år.

Men rådmannen mener at det for tiden ikke er grunnlag for tre heldagsbarnehager i Vegårshei. Han har likevel ført opp et lite beløp i neste års budsjett for planlegging av ny barnehage på Ubergsmoen.

Småbarnsforeldrene i bygda satser på at politikerne nå står på det de tidligere har vedtatt. Når det gjelder behovet for barnehage på Ubergsmoen viser de til den undersøkelsen som ble gjennomført tidligere i år. Her var det ført opp 17-18 barn med Ubergsmoen som 1. prioritet. I tillegg blir det nevnt at det nå er flyttet et par flyktningefamilier til Ubergsmoen, hvor tre barn kan være aktuelle for barnehagen.Aktuell for mange

Siri Vaaje Fone trekker fram at en barnehage på Ubergsmoen er aktuell for mange familier i vestre del av kommunen, helt fra Selåsvatn og ned til Ubergsmoen, fordi det er mange foreldre som jobber i Tvedestrand eller i Arendals-distriktet, og da blir det en omvei å kjøre opp til Myra for å levere barna i barnehagen der.

Hun forteller at flere av barna i Ubergsmoen-området nå går i barnehage på Nes Verk. De benytter seg altså av barnehagetilbudet i Tvedestrand kommune.

Vegårshei kommune har satt av ei barnehagetomt i Grasåslia boligfelt. Og Tormod Fone, som også sitter i grendelagets barnehagekomitè, poengterer det må være veldig positivt for Grasåslia om det kommer en barnehage her. Han tror det kan komme til å sette fart i tomtesalget.Vil ikke satse privat

— Dere har ikke vært tenkt på å starte privat barnehage her på Ubergsmoen?

— Nei, det er jo så vanskelig å drive økonomisk, svarer Nina O. Aasen som er utdannet førskolelærer, men som ikke kan tenke seg å starte opp med privat barnehagedrift.

De har lagt merke til at den private Ljøstadsaga barnehage sliter med å få endene til å møtes, og at denne barnehagen nå har søkt om et kommunalt tilskudd på hele 280.000 kroner (oppvekstsjefen og rådmannen går inn for 110.000 kr).

— Jeg synes ikke det vil være riktig å bruke så mye penger på Ljøstadsaga at det vil gå utover oss, sier Siri Vaaje Fone.Lei av «strykninger»

Det blir også trukket fram at Ubergsmoen-folk er lei av at planlagte tiltak i bygda stadig blir strøket, og nevner i den forbindelse veilyset som har stått på ønskelista i mange år, men som heller ikke er kommet med i rådmannens forslag til kommunebudsjett for 2001. Men for de mange småbarnsforeldrene som var samlet på Tangen grendehus denne uka er utvilsomt barnehagen viktigst.

De forsikrer oss om at de virkelig er engasjert i barnehagesaken, og vil stå på fram til kommunestyrets budsjettbehandling 19. desember for å overbevise politikerne om at barnehagen virkelig trengs!