— Jeg er glad for at dommeren mener at alle, store eller små, må følge loven. Selv utenlandske land må betale lik lønn for likt arbeid, sier Ewalds advokat Sheila Engelmeier til Minneapolis Star Tribune, som omtalte saken nyttårsaften.

Diskrimineringslov

Det er en domstol i St. Paul i Minnesota som har dømt norske myndigheter til å betale i overkant av to millioner kroner i erstatning til Ellen S. Ewald, for brudd både på Minnesotas diskrimineringslov og lov om likelønn.

Da Ellen S. Ewald (55) ble ansatt ved konsulatet i Minnesota i 2008, fikk hun 200.000 kroner lavere lønn enn en mannlig kollega.

Mikalsen ble med

Hun trodde hun fikk drømmejobben ved det norske konsulatet i Minnesota. Derfor ble også ektemannen, Terje Mikalsen, med over, skriver VG. Avisen besøkte Ewald og Mikalsen i USA i 2013. Mikalsen, var en av Sørlandet og Norges mest suksessrike forretningsmenn på 90-tallet. Han er kjent for sin milliardvirksomhet i Mosvold Farsund, Norsk Data og Hafslund Nycomed.

Ewald fikk tidligere visepresident Walter Mondale, med aner i Norge, som sjef. Han er Norges honorære konsul i Minnesota.

Helseforsikring

Det var to forskerstillinger som ble besatt ved konsultatet. Mailer i Norsk UD viser at stillingene skulle behandles likt. Men det endte med at den mannlige ansatte fikk over 100.000 dollar i årslønn pluss helseforsikring for familien. Ewald fikk 70.000 dollar i årslønn og ikke helseforsikring til familien.

I eposter som VGomtaler, går det fram at ambassaden i Washington foreslo å gi Ellen S Ewald mindre inntekt og ytelser enn tenkt, fordi den andre forskerstillingen var vanskelig å rekruttere til og derfor måtte oppjusteres.

De to stillingene i konsulatet ble finansiert med midler fra UD, Innovasjon Norge, Sintef, Forskningsrådet og Landbruks- og matdepartementet. Samlet 1,5 millioner kroner i året, som i utgangspunktet skulle deles likt mellom Ewald og kollegaen.

14 millioner til

Ifølge Ellen S. Ewalds advokat kan norske myndigheter komme til å måtte betale mye mer. Ewald hadde fire advokater på saken. og de jobber nå med en samlet oversikt over saksomkostninger på rundt 14 millioner kroner for domstolen.

UD tar til etterretning

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD kommenterer dommen i USA slik.

— Vi har fra starten av tatt saken på største alvor, siden anklagene omfattet en rekke alvorlige beskyldninger. Saksøker fremsatte påstander om blant annet kjønnsdiskriminering, trakassering, utilbørlig behandling og krevde et meget høyt erstatningsbeløp fra UD, sier han.

Han minner om at UD har ment at søksmålet har vært grunnløst og har avvist kravet om erstatning.

— Fra UDs side er vi tilfreds med at den amerikanske domstolen har avvist syv av de åtte søksmålsgrunnlagene Ewald har påberopt seg.Vi tar dommen til etterretning og vil nåstudere den nærmere før vi tar stilling til hva vi gjør videre, sier UDs talsmann.