— Men det har vært en stor ære og inspirasjon bare å bli nominert, sier rektor Even Tronstad Sagebakken.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Torsdag ettermiddag avslørte Norsk Bibliotekforening hvem som vant av de tre nominerte. I tillegg til Molde og Spangereid var også Sølvberget bibliotek i Stavanger med i kampen om å bli årets bibliotek.

Begrunnelse

I begrunnelsen for at skolen var nominert het det blant annet: «Det skapes en kultur for lesing, og biblioteket sprer leseglede, kunnskap og informasjonskompetanse. Skolebiblioteket fungerer virkelig som et

hjerte, og er plassert som et hjerte midt i skolebygget».

Tidligere prisvinnere har vært Juridisk fakultetsbibliotek ved Universitetet i Oslo og Hovedbiblioteket ved BI Handelshøyskolen i Oslo. Det sier litt om hvor gjev prisen er.

Sagebakken sier at de overhodet ikke depper over å ha glippet seieren.

— Når vi ser hvordan bibliotekene i Stavanger og Molde drives, er det bare å bøye seg i støvet. For eksempel har Molde gratis foredrag om populærvitenskapelige tema, mens Stavanger drar i gang tunge offentlige debatter for å nevne noe, sier Sagebakken.

Han sier at det virkelig har blitt lagt merke til at Spangereid skole har vært nominert.

— Nylig ringte fem Telemarks-kommuner med ønsker om å besøke oss og se hvordan vi driver. Det er gøy, sier han.

Leselyst

Det er ikke bare de fysiske fasilitetene som gjør biblioteket i Spangereid så attraktivt, men et intenst fokus på å skape leselyst. Her er gleden ved å lese satt i system.

Det har vært en stor ære og inspirasjon bare å bli nominert

Her settes det av tid til lesing hver dag. Elevene leser for seg selv, for hverandre og lærerne leser for dem. Her er kvartalsvise leseprosjekter som kan være at en klasse skal lese krim en tid.

Anbefaler

Elevene anbefaler bøker for hverandre. Anbefalingene skjer ikke bare ved at elevene står foran klassen, nei her lager elevene egne videosnutter som vises for hele skolen. På biblioteket ruller disse videoene på en skjerm hele dagen.

På biblioteket står ikke bøkene i hyller med ryggen ut. Her er det bøkenes forsider som lyser mot elevene. I et er det plassert et skjellett for å vise hvor man finner grøsserbøkene. I et annet er det hjerter for kjærlighetsbøkene...