KRISTIANSAND: — Vi har vurdert det slik at Vidar Kleppe gjennom sitt politiske arbeid har hatt et politisk bånd til en person som har klaget på en saksbehandling. Derfor mener vi han burde erklært seg inhabil da kontrollutvalget behandlet klagen, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen.

Ukjent for Kleppe

Utgangspunktet for striden er at barnevernet i fjor avslo en søknad om omsorg. Faren mente dette var urimelig og saken ble løftet inn til kontrollutvalget som stemte for at mannen måtte få en ny vurdering av sin omsorgsevne.

— Jeg kjente ikke mannen på dette tidspunktet. Derfor hadde jeg ingen grunn til å erklære meg inhabil, sier Kleppe.

Etter å ha klaget på barnevernets vedtak engasjerte faren seg i politisk arbeid for Demokratene, partiet til Vidar Kleppe. I en artikkel på Demokratene.no blir han blant annet omtalt som barnepolitisk talsmann for partiet.

Uheldig taushet

Da klagen på nytt ble behandlet i kontrollutvalget i høst, reagerte helse- og sosialdirektør Lars Dahlen på at Kleppe ikke hadde erklært seg inhabil.

— Det er svært uheldig at Kleppe ikke opplyste de andre medlemmene i kontrollutvalget at den personen som har brakt saken inn for kontrollutvalget, er Demokratenes talsperson i denne type saker.

Ugyldig vedtak

I et brev til nestlederen i kontrollutvalget, Birte Simonsen, skriver Dahlen at han anser saksbehandlingen som ugyldig i og med at Kleppe ikke meldte seg inhabil. Dahlen skriver blant annet:

Lederens inhabilitet kan helt klart ha virket inn på avstemningsresultatet, og dermed vedtakets innhold. Helse- og sosialdirektøren er derfor av den oppfatning at vedtaket er ugyldig. Saken er forelagt kommuneadvokaten som er enig i denne vurderingen.

Uenig i inhabilitet

Vidar Kleppe mener påstanden om inhabilitet er et takk for sist fordi kontrollutvalget ber politikerne behandle saken på nytt.

— Jeg har ikke byttet standpunkt i saken siden den var oppe for første gang for ett år siden. På det tidspunktet kjente jeg ikke til mannen en gang. Det var aldri i mine tanker å erklære meg inhabil. Dette er bare et takk for sist fra helse- og sosialdirektøren for at vi ønsker å få saken behandlet på nytt, mener Kleppe.

— Takk for sist? Det vil jeg ikke kommentere. Hvis Kleppe ønsker å debattere på det nivået skal han få lov til å gjøre det alene. For meg handler dette ikke om noe annet enn Kleppes habilitet. Det er det saken handler om. Jeg har ingen følelser i dette, sier Dahlen.

Uforståelig advokatbruk

For Kleppe slutter ikke saken med påstanden om inhabilitet. Da helse- og sosialdirektøren ba kommuneadvokaten om å vurdere habiliteten havnet saken hos samme jurist som tidligere hadde bistått barnevernet i den saken som nå er klaget inn.

— Hvis ikke det er inhabilt, så vet ikke jeg. Jeg ba om å få en skriftlig redegjørelse av kommuneadvokaten om hvorfor jeg var erklært inhabil, men det forelå ikke. Kommuneadvokaten hadde gitt sin muntlige tilslutning til habilitetsspørsmålet, sier Kleppe.

Urimelig sammenblanding

Dahlen synes det er et sidespor at Kleppe trekker inn kommuneadvokaten i denne saken.

— Det er egentlig å spore helt av. Jeg forholder meg til at det er kommuneadvokaten som et kommunalt kontor som har sluttet seg til vårt standpunkt om habilitet. At Kleppe begynner å gå løs på saksbehandlere ved kontoret er rett og slett feil problemstilling, sier Dahlen.

- Men skjønner du ikke at Kleppe stiller spørsmål ved bruken av den aktuelle advokaten?

— Dette handler om Kleppes habilitet. Punktum. Det er det vi skal forholde oss til her, sier Dahlen.

Utenkelig problemstilling

Nestleder i kontrollutvalget, Birte Simonsen (De Grønne), har innkalt kontrollutvalget for å diskutere Kleppes habilitet tirsdag ettermiddag.

— Hvis et slikt møte finner sted, har jeg gitt klar beskjed om at jeg ønsker å være til stede for å kunne forklare meg sier Kleppe.

- Sett i ettertid, ville det ikke vært klokt å informere kontrollutvalget om at klageren er barnepolitisk talsmann i partiet?

— Det blir en hypotetisk problemstilling. Jeg tenkte ikke på det en gang, så fjernt var dette for meg, sier Kleppe.