MANDAL: – Ved utgangen av juli hadde vi allerede 36 påmeldte til kurs. Noe lignende har vi aldri opplevd så tidlig før, sier Jacob Erstad, leder for Human-Etisk Forbund (HEF) i Mandal.

I slutten av juli i fjor var det til sammenligning kun 17 påmeldte til HEFs konfirmantkurs i Mandal. Ifølge Erstad har tendensen de siste årene vært at over halvparten av ungdommene først melder seg på etter skolestart.

– Vi bør derfor kunne forvente opp i mot 50 14-åringer til. Og da blir det ny rekord, sier lokallagslederen.

Det humanistiske konfirmasjonskursets rekord i Mandal er fra 2009. Da ble 71 niendeklassinger fra Lindesnes, Marnardal og Mandal konfirmert. De siste fem årene har gjennomsnittet ligget på mellom 45 og 55. I fjor var det 49.

VELGER SELV: Håvard Gill (14) og Andrine Thorkelsen (14) fra Marnar ungdomsskole skal konfirmere seg i regi av Human-Etisk Forbund. Foto: Martine Haugland

Velger selv

For de kommende niendeklassingene på Marnar ungdomsskole, Håvard Gill og Andrine Thorkelsen (14), var valget av konfirmasjonsvariant enkelt.

– Jeg er ikke kristen, og humanistisk hørtes gøyest ut, sier Håvard.

– Ja, samme her, sier Andrine.

De sier de verken følte press fra venner eller familie da avgjørelsen ble tatt.

– Alle de andre vennene mine skal konfirmere seg kristelig. Jeg tror vi bare er fire fra Øyslebø som skal konfirmeres humanistisk, sier Andrine.

Ny ledelse

Jacob Erstad tror det er flere årsaker til den store interessen for humanistisk konfirmasjon.

– Kirken i Mandal har endret kursopplegget sitt. Det skal nå være mer konsentrert og gå over lengre tid – og det kan spille inn. Ellers tror jeg kvaliteten på kurset vårt, unge kursledere og arrangering av danmarkstur trekker folk, sier Erstad.

– Det viktigste for oss er ikke antallet ungdommer som melder seg på, men at de som velger humanistisk konfirmasjon er motiverte. De bør ha tatt valget selv, fortsetter han.

Nedgang i resten av fylket

HEFs lokallag i Mandal har arrangert konfirmasjonskurs siden 1985. Erstad har vært leder de siste 15 årene. Til høsten flytter han til Oslo, og Siri Hana Berge og Marianne Osberg Larsen tar over ledelsen.

Hana Berge gleder seg til kursstart i oktober.

– Det er kjempepositivt at så mange allerede har meldt seg på, sier hun.

I fjor var det 209 niendeklassinger i Vest-Agder som valgte konfirmasjon i regi av Human-Etisk Forbund. Sammen med Finnmark og Møre og Romsdal ligger sørlandsfylket nederst når det gjelder oppslutning til humanistiske konfirmasjonskurs.

I Kristiansand og Søgne har HEF nedgang i antall konfirmasjonspåmeldinger. I 2012 hadde de to kommunene totalt 152 humanistiske konfirmanter, i fjor kun 105. Hittil i år har 90 ungdommer meldt seg på kurs – noe som i følge forbundet er omtrent som i fjor.