Sa nei til søndags­åpne butikker

Politikerne i formannskapet sa nei til søndagsåpne butikker i juli. Men bystyret skal ta den endelige avgjørelsen.

Publisert:

Næringslivet ønsker søndagsåpne butikker i Kvadraturen i juli. Om det får ønsket innvilget blir endelig avgjort i bystyret før sommeren. Foto: Tormod Flem Vegge

  • Henrik Ihme

KRISTIANSAND: Administrasjonens innstilling falt med seks mot ni stemmer, men ankes videre til bystyret før sommeren av Høyre.

Der blir dermed det siste slaget om ønsket fra byens næringsliv om å holde åpent fire søndager i juli.

– Jeg er skuffet. Her burde politikerne sett muligheten for å tilrettelegge for at næringslivet skal kunne klare å utnytte mest mulig i den sommersesongen vi er på vei inn i, sier Heidi Sørvig, leder av Kvadraturforeningen, til Fædrelandsvennen.

– Hvordan ser du sjansene i bystyret?

– Jeg håper de ser mer isolert på denne saken. Det er en dispensasjon for fire søndager. Kristiansand er en turistby og næringslivet har mistet omsetning denne våren. Da er det om å gjøre å se hvordan man i noen grad kan kompensere for det man har tapt.

Leder av Kvadraturforeningen, Heidi Sørvig, tror at flertallet kan snus i bystyret. Foto: Henrik Ihme

– Spesiell dag

KrF, Sp og Ap argumenterte for å avvise søknaden. For KrF handler det om å bevare søndagen som en spesiell dag i uka.

– De ansatte har behov for familieliv og rekreasjon, og vi trenger alle en fridag i uka. Det er ikke samfunnskritisk å få lov til å handle klær på en søndag, og det er ikke disse timene ekstra som sikrer omsetninga, sa Jørgen Kristiansen (KrF).

Sps Reidar Heivoll hadde helst sett at mer var stengt om søndagen enn det er, men nøyde seg med i første omgang å si nei til søndagsåpne butikker.

– For meg er det litt patetisk om forretningsstanden skal reddes med disse 16 timene.

Mette Gundersen (Ap) sa at saken hadde fått en grundig diskusjon i gruppa.

– Det ville vært interessant å høre hva de ansatte tenker om dette, og jeg savner deres stemme. Men vi må lene oss på uttalelser om at dette ikke anbefales, ei heller i koronatida.

Jørgen Kristiansen (KrF) var, ikke overraskende, imot søndagsåpne butikker. Foto: Jacob J. Buchard

MDG delt

SV ønsket heller ikke å åpne opp, mens Folkelista og Høyre argumenterte for å tillate åpning. Erik Rostoft (Folkelista) pekte på den «ekstraordinære situasjonen» med konkurser og permitterte.

– Denne sommeren er veldig spesiell, og vi vil sende søknaden videre til Fylkesmannen. Men en forutsetning må være at det gjelder for alle butikker i kommunen, sa han.

Høyres Renate Hægeland argumenterte i samme spor.

– Dette vil gjøre butikkene bedre rustet i en tøff tid, og det er helt frivillig å holde åpent. Det vil også bety kjærkomne arbeidstimer for ungdommer som kan ha mistet sommerjobbing, sa hun, og varslet anke dersom søknaden ble avvist.

Nils Nilsen (Dem) landet også på å tillate åpning, mens MDGs gruppe var delt.

Mira Svartnes Thorsen argumenterte med at kulturnæringa er satt ut av spill med tanke på å trekke folk til byen, og at man risikerer en «dau» by i sommer dersom det ikke er åpne butikker eller kultur.

Foran sitter varaordfører Erik Rostoft (Folkelista) og bak er Mira Svartnes Thorsen (MDG). Foto: Jacob J. Buchard

– Kvadraturforeningen får kritikk for ikke å ha spurt de ansatte, men det har heller ikke Handel og Kontor. Denne tiden er mer kritisk enn noensinne og de fleste av aktørene tar inn mesteparten av inntektene i de månedene.

Stian Storbukås (Frp) lot seg provosere av Sps retorikk.

– Etter måneder med korona har byens næringsliv fått en kraftig slagside, og her har vi en unik mulighet til å rekke en hånd til et skadeskutt næringsliv. Så kan man alltids diskuterer om det er patetisk, men å avvise en slik løsning i en krisesituasjon bak gamle fagforeningsargumenter og konservatisme er i alle fall patetisk.

16 timer

Koronakrisen har rammet Kvadraturen hardt, og søndagsåpent skal øke omsetningen for kriserammede butikker.

Forslaget er å holde åpent mellom 12.00–16.00 i måneden der det er flest turister i Kristiansand.

Ifølge Kvadraturforeningen ønsker sju av ti butikker i Markens gate dette.

Reiselivet i regionen, ved næringsklynga USUS, støtter også tiltaket. Det samme gjør Næringsforeningen.

«Inntjeningen i sommer vil for svært mange være avgjørende for om de kan opprettholde videre drift og unngår konkurs når høsten kommer» heter det i søknaden.

Stian Storbukås (Frp) ble provosert av Reidar Heivoll (Sp) og at han kalte ønsket om søndagsåpent for «patetisk». Foto: Jacob J. Buchard

Arendal-nei

Tidligere onsdag ble det klart at Arendal kommune ikke får holde butikkene åpne i sentrum.

NRK Sørlandet melder at Fylkesmannen har avslått søknaden, ettersom omsetningsøkningen ikke blir betydelig nok i forhold til årsomsetningen.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Henrik Ihme henrik.ihme@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Koronaviruset
  2. Kristiansand
  3. Kvadraturen
  4. Butikker
  5. Reiseliv