OSLO: – Det er meg bekjent den største summen som er utbetalt, sa Jensen da han onsdag fortsatte sin forklaring i Oslo tingrett.

Utbetalingen skal ha blitt godkjent av daværende politisjef Truls Fyhn.

Ifølge Jensen ble Cappelen politiets kilde i 1993, men fikk senere en mer aktiv rolle som informant etter at den såkalte Nordlandsmafiaen kontaktet Bærums-mannen fordi de ville ha hjelp til å smugle inn 100 kilo amfetamin.

Pågrep brødre fra Mandal

Den såkalte flydroppsaken ble rullet opp etter at en bag med 13 kilo amfetamin ble kastet ut fra et småfly over Olstadtjønn i Lillesand 19. oktober 1993. Piloten og en passasjer, to brødre fra Mandal, ble pågrepet da flyet landet på Kjevik.

Piloten fra Mandal og en rekke andre personer ble senere dømt til lange fengselsstraffer. Under rettssaken hevdet flere av de domfelte at politiet hadde brukt Gjermund Cappelen til å lure dem i en felle.

19. oktober 1993 ble to brødre fra Mandal pågrepet etter å ha kastet en bag med 13 kilo amfetamin fra dette flyet. Ifølge den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen bidro Gjermund Cappelen med informasjon til politiet i saken. Foto: Arild Jakobsen

– Cappelen ble truet

Ifølge Jensen ønsket ikke Cappelen å hjelpe «Nordlandsmafiaen», noe som førte til at Cappelen ble utsatt for trusler.

– Det ble bestemt at vi skulle bistå Cappelen. Målet var å bistå ham mot truslene, og mulig sette en stopper for Nordlandsmafiens forsett, og muligens ta ut hele organisasjonen om det lot seg gjøre, forklarte Jensen i retten onsdag, ifølge VG.

Ifølge Jensen ble Cappelen utsatt for en mengde uriktige rykter etter pågripelsene i saken.

Har avvist ulovlige metoder

Politifolkene som var involvert har overfor Fædrelandsvennen avvist at det ble brukt ulovlige metoder i saken.

– Det var noen kjente mandalitter som ble stoppet med noe som kunne spores til Nederland. Vi satte i gang med spaning på et amfetaminmiljø i Mandal. Oslo-politiet kom inn i saken på et senere tidspunkt, har daværende avdelingssjef ved Mandal politistasjon, Odd Nordmann Hodnemyr, tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.