AGDER: Mens kvinnen Fædrelandsvennen har omtalt de siste dagene vurderte om hun skulle følge med psykoterapeut Bisgaard til Spania, snakket behandleren også med en annen sørlandskvinne om tilsvarende opplegg.

Les også: Plaget av angst ba kvinnen om hjelp på Facebook - svaret hun fikk ble kostbart

Var på nippet til å dra

Fædrelandsvennen har fortalt historien om sørlandskvinnen som flyttet til Spania for å få hjelp mot en rekke psykiske lidelser, men som tre år senere føler seg like syk og nå også ruinert.

Hun er ikke den eneste som vurderte å reise dit.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med en annen kvinne som var på nippet til å reise til Spania. Også denne kvinnen holder til i en sørlandsby, og kom i kontakt med Bisgaaard via sosiale medier.

Hun slet med angst, depresjoner, aggresjon og selvmordstanker.

Meldingsdialog mellom terapeut Erik Bisgaard og en kvinne som lurte på å flytte til Spania.
Bisgaard antyder at moren driver med hoovering.

– Kan du flytte til utlandet?

I oktober 2014 fikk Bisgaard og den andre kvinnen kontakt på Messenger. De hadde jevnlig dialog og traff hverandre også.

I en dialog lurer han på om det er noe i Norge som gjør henne opprørt.

«Er det noe som trigger sinnet/aggresjonen din her i Norge?» spør Bisgaard i en melding. Siden lurer han på om det kan være en idé å flytte ut av landet.

Hold ut en stund til. Plutselig er du i Spania

«Jeg tenker at alt som har skjedd i Norge er med på å gjøre deg sint og deprimert(...) Hvordan er muligheten for at du kan flytte til utlandet og starte et nytt liv der?» skriver han allerede i januar.

Det er åtte måneder før Bisgaard sier at kvinnen som flyttet til Spania fikk høre om opplegget.

På sommeren tar han det opp på nytt:

«Er det egentlig særlig sunt for deg å bo i (byen på Sørlandet). Ville det være bedre for deg å bo et annet sted?» På denne tiden har kvinnen et anstrengt forhold til sin mor, et forhold som siden er blitt bra.

Bisgaard råder henne til å flytte vekk fra henne.

Les også: Terapeuten: - Hadde vi fortsatt så hadde vi kommet gjennom

Tror mor kan sabotere

Kort tid etter forklarer han hvordan man kan ta med trygd til Spania, der han er i ferd med å starte for seg selv.

«Jeg vet du har det vanskelig (...) Vi må få til dette med Albir», skriver han så.

«Hold ut en stund til. Plutselig er du i Spania», fortsetter Bisgaard. Han råder kvinnen til å si minst mulig om opplegget til hennes mor eller andre.

«Fortell henne minst mulig. Hun kan stikke kjepper i hjulene», skriver han.

I en ny melding skriver han at moren kan drive med «hoovering», et uttrykk som brukes om personer som vil ha kontrollen over et annet menneske.

Fortell henne minst mulig. Hun kan stikke kjepper i hjulene

Kvinnen får et tilbud der hun skulle betale 10.000 kroner i måneden for behandling i Spania, kost og opphold kommer i tillegg. Dette er et spesialtilbud hun fikk fordi hun var ung ufør. Normalt ville det kostet opp til dobbelt så mye, oppgir Bisgaard i et brev. I et notat skriver han dette:

“Det vil være sunt og og viktig for hennes psykiske helse med et 6 til 12 måneders opplegg i Albir, Spania”.

Moren grep inn

Fædrelandsvennen har snakket med kvinnens mor, og hun sier at hun ble opprørt over Bisgaards forsøk på å få datteren til å flytte.

– Han opptrådte som en aggressiv selger, sier moren. Hun snakket selv med Bisgaard.

– Hun hadde heller ikke råd til dette. Han lokket med at hun kunne bo hos ham, og at hun skulle bli frisk. Hvis hun hadde solgt leiligheten, så hadde jeg anmeldt ham, sier moren. Hun tror det er store muligheter for at datteren hadde flyttet om ikke hun og datteren ble enige om at dette ikke var bra.

Etter noen flere diskusjoner dropper datteren å reise.

– Jeg vurderte faktisk en stund å selge leiligheten min. Jeg er veldig glad for at jeg ikke reiste dit, og i stedet jobbet med tingene mine her hjemme i Norge. Det har gjort at jeg er bedre, sier datteren til Fædrelandsvennen. Hun har nå et godt forhold til moren, og er glad for at hun rådet henne til å bli hjemme.

– Jeg fikk ikke noen god følelse av ham etterhvert, sier kvinnen.

Fikk like diagnoser

De to Bisgaard-pasientene har blitt kjent og har snakket sammen på telefon. De har utvekslet erfaringer fra terapeuten. Felles for begge er at Bisgaard skrev brev til Nav for å få dem til å dekke behandlingen.

– Da hun begynte å lese fra sitt brev, fortsatte jeg å lese fra mitt. De var nesten helt like. Til og med rekkefølgen på lidelsene han ramser opp, sier kvinnen som ikke flyttet.

Hun legger til at hun slett ikke slet med den ene sykdommen han nevner.

Fædrelandsvennen har lest brevene. Flere avsnitt er nesten identiske, blant annet det som omhandler symptomer. Begge blir forespeilet å være i stand til yrkesliv eller utdanning etter terapien.

– Jeg har så vondt av henne, og har lyst til å hjelpe, sier kvinnen som ikke reiste.

– Ville ikke lokke

Erik Bisgaard sier at han aldri forsøkte å lokke denne kvinnen til Spania.

– Det var hennes og psykologens initiativ. Jeg råder ingen til å komme hit. Jeg har et tilbud og de velger selv, sier Bisgaard. Han sier at denne kvinnen fikk et tilbud, men at han etter hvert ble skeptisk. Han sier at han så at de ikke ville bli noen god match.

Erik Bisgaard sier at han og den andre sørlandskvinnen ikke var noen god match. Foto: Jacob Buchard

– Etter hvert skrev jeg noen meldinger der jeg blant annet satte noen regler. Dette gjorde i realiteten at hun ikke kom, hevder Bisgaard.

Dette er ikke kvinnen enig i.

Bisgaard hevder også at de to aldri hadde terapitimer. Likevel har han sendt henne regning på én time, og skriver i en melding at han må ta betalt for en av de mellom fem og ti timene han har jobbet med henne.

Ikke tilgjengelig

Fædrelandsvennen snakket med Bisgaard om denne kvinnen da vi møtte ham i Spania i vinter. Før publisering forela avisen ham innholdet i tekstmeldingene. Da vil han ikke kommentere dem av hensynet til taushetsplikten.

Han henviste da til psykologen han mener tok initiativet sammen med kvinnen. Han er nå på utenlandsreise, og har ikke hatt anledning til å snakke med Fædrelandsvennen. Kvinnen sier fortsatt det var Bisgaard som tok initiativet og forsøkte å overtale henne.