I frykt for en ny E39 gjennom skogen i Vågsbygd, har den noe provisoriske kvintetten, Halvor & Huleboerane, kommet ut av «Vågsbygdskauen» med sang for å bevare naturen. Kommunevalget i Kristiansand senere i høst er bakgrunnen for den sjeldne visitten.

For bandet har etter eget utsagn bodd i «skauen siden svartedauen». Huset de bor i er et bjørnehi det gror det mose i, men som er koselig selv om det sludder eller regner, ifølge førsteplass på Rødts liste til kommunevalget, Halvor Fjermeros.

— Sangens historie er lang. Jeg skrev første utgave av den da jeg flyttet til Kristiansand for 15 år siden. Da var det en veisak i Kjosdalen, og bystyret ønsket å bygge en bro over i forbindelse med en utbygging på Bråvann. Det endte til syvende og sist med at miljøverndepartementet stoppet det hele. Sangen fikk ny aktualitet nå i forbindelse med ønsket om ny E18 og E39 rundt Kristiansand.

Det sier Fjermeros som nå drar i gang valgkampen til Rødt iført stråhatt, gitar og svart dress. Han oppfordrer nødvendigvis ikke andre politikere til å gjøre den samme type stunt.

— Det er vel ikke alle som har samme talentene, er det det, spør Fjermeros.

Han ler, før han spør en av partifellene om musikkvideoen er ute på youtube allerede.

— Sangen skal være morsom, men den har en alvorlig undertone. Det handler om å ta vare på naturen. Som politiker har jeg med interpellasjoner sagt fra om at en ny E39 er et brudd på markagrensa, dette er bare en annerledes måte å formidle budskapet på, sier Fjermeros.

Vigingarne

Dag Vige fra Venstre har vært medlem av bystyret og formannskapet i Kristiansand. Han har også markert seg i spørsmålet om ringveien rundt Kristiansand og mener veien må legges i tunnel hvis den skal gjennom Vågsbygd. Han tror ikke Halvor & Huleboerne har kuppet Venstres sak i valgkampen.

Dag Vige har musikk i blodet og tramper gjerne takten til Rødts nyinnspilling. Foto: Reidar Kollstad

— Rødt og venstre har i denne saken mye til felles, så jeg tror ikke den stjeler stemmer spesielt fra Venstre. Fra andre partier kan nok musikkvideoen gjøre det. Hvis du og Venstre skulle hatt et liknende initiativ, ville det blitt Vigingarne?

— Ja, selvfølgelig. Den var god, ler Vige over telefonen.

— Jeg har musikk i blodet. Skulle jeg skrevet en sang, ville det nok blitt under navnet Vigingarne. Men jeg mener Fjermeros' sang dekker det meste, sier Vige.

Jørgen and The Christians

Ordførerkandidat for Kristelig Folkeparti, Jørgen Kristiansen, lever ikke helt rocketilværelsen da Fædrelandsvennen ringer fredag kveld.

- Vi lurte på om det var aktuelt med et utspill fra eksempelvis «Jørgen and The Christians»?

Varaordfører Jørgen Kristiansen har stått på scenen før. Foto: Arkiv

Varaordføreren ler lenge før han fortsetter.— Jeg har besøk av 20 gutter i barneselskap her, så du får nesten ringe Grete Kvelland Skaara (andrekandidat til KrF), sier Kristiansen

Fyrrig luftgitar

Ordførerkandidat til Arbeiderpartiet, og snart også frontfigur i Mette og Mekanikerne, er positiv til litt annerledes innslag i valgkampen.

— Nå har du satt meg på en idé. Jeg har tross alt fri på søndag, sier Gundersen.

— Til nå har vi laget et arbeiderkor, som skal synge når vi står på stand. Jeg syns det er helt supert at partiene er kreative, og det er jo en kamp om oppmerksomheten for tiden.

Hun nevner blant annet Jan Bøhlers hymne til Groruddalen for noen år tilbake og trekker fram KrFs CD fra en tidligere valgkamp.

— Vi har spilt Krfs CD i noen festelige lag, men det vet ikke Jørgen om, sier Gundersen

- Hva ville et Høyre-band gått under?

— Dette måtte selvfølgelig blitt Harald and The Heartbreakers, sier Gundersen.

På en e-post til Fædrelandsvennen skisserer Harald Furre en noe uventet politisk konstellasjon før valget.

Harald Furre utfordret Mette Gundersen og Jørgen Kristiansen til bandsamarbeid for sammen å toppe Rødts toner fra Vågsbygdskauen.

— Hvis vi slår oss sammen kan vi kanskje matche dette, skriver Furre med kopi til KrF og Arbeiderpartiets frontfigurer.- Jeg kan synge og spille luftgitar, melder Høyres ordførerkandidat videre.

Halvannen time senere kommer navneforslaget fra Gundersen:

«Furre and the Furious»