Høyres Einar Holmer-Hoven mener kommunen må utrede alle muligheter for å bedre den økonomiske situasjonen. Han utelukker verken høyere eiendomsskatt eller sammenslåing av skoler. Her avbildet sammen med Aps Cecilie Knibe Hanssen under et bystyre i fjor. ARKIVFOTO. Foto: ERLEND OLSBU

— Jeg mener at vi må skjerme skole og barnehage fra kutt. Det vi eventuelt sparer på skole nå kommer vi bare til å få igjen senere, sier Justvik til Fædrelandsvennen.

Ifølge rådmann Jan-Henning Windegaard trenger Lillesand kommune minst 10 millioner kroner for å komme i balanse til neste år. Sparepengene er snart brukt opp og dermed må kostnader kuttes og inntektene økes.

— Situasjonen er så dramatisk at vi er nødt til å gjøre noe, sier Justvik.

Politikerne har vedtatt en omfattende handlingsplan som skal vise hvor det er mulig å kutte utgiftene eller øke inntektene. Justvik vil skjerme skolene, men tror på effektivisering innen helse og omsorg. Han vil også øke eiendomsskatten, slik Venstre og Arbeiderpartiet har foreslått tidligere.

— Vi står ved det forslaget, sier Justvik.

Åpner for økning av eiendomsskatt

Høyre, det desidert største partiet i bystyret, har hittil avvist alle forslag om å øke eiendomsskatten. Gruppeleder Einar Holmer-Hoven (H) sier nå at ingen tiltak kan utelukkes.

— Vi har ikke diskutert dette i gruppen, men jeg mener det er farlig å si at det er uaktuelt. Etter min mening bør vi se på dette med eiendomsskatt i forbindelse med neste års budsjett, sier Holmer-Hoven.

Han presiserer at han og partiet er prinsipielt imot eiendomsskatt, men sier at den økonomiske situasjonen er så alvorlig at man må se på alt.

— Det er viktig at vi får utredet så mye som mulig, slik at vi har mange muligheter når vi skal se på hvor det kan kuttes, sier Holmer-Hoven.

Provosert av spareplan

Jens Olai Justvik (V) reagerer på at skole og barnehage blir en del av den omfattende utredningen.

— Jeg synes det er provoserende. Vi har vedtatt at det ikke skal gjøres noe med skolestrukturen. Dette er en omkamp som vil skape usikkerhet blant folk nok en gang, sier Justvik.

Holmer-Hoven har forståelse for at diskusjon om skolestruktur vekker følelser, men vil heller ikke utelukke skolesammenslåinger.

— Det finnes både faglige og økonomiske argumenter for å samle ungdomsskoleelevene i sentrum, men hvor mye penger vi vil spare er usikkert. Alt må uansett på bordet. De store sparemulighetene vil jeg tro ligger i helse- og omsorg, samt i barnehagesektoren, sier Holmer-Hoven.

Hjemmeomsorg

Spareplanen som politikerne skal diskutere videre i tirsdagens bystyre, består av totalt 12 punkter. I tillegg til skolesammenslåing og økning av eiendomsskatt skal kommunen undersøke om det er mulig å erstatte omsorg på institusjon med hjemmebaserte tjenester.

— Vi har gode tjenester i Lillesand, men kanskje er vi nå kommet til et punkt hvor vi ikke har inntekter til å kunne tilby så gode tjenester som har hatt til nå, sier Holmer-Hoven.

Skole- og barnehagesjef Arnt Jørgen Eidsaa håper å kunne opprettholde det gode tilbudet, men er klar på at også hans sektor bør utredes.

— Vi er alle nødt til å ta innover oss det økonomiske alvoret, sier Eidsaa.