Stig Navjord, rektor ved Slettheia skole, bekrefter hendelsen ovenfor Fædrelandsvennen.

— En gutt drakk noe som virker å være en salmiakkblanding fra en vannflaske. Han merket umiddelbart at noe var galt og skal ikke ha fått i seg mye, sier Navjord.

Hendelsen fant sted på slutten av skoledagen mandag. Gutten ble raskt brakt til legevakta i Kristiansand, og deretter innlagt på Sørlandet sykehus.

Lå til overvåkning

Rektoren forteller at gutten har ligget til overvåkning på sykehuset i natt, men blir skrevet ut i løpet av tirsdagen.

— Det går etter forholdene bra med gutten. Dette er en alvorlig hendelse. Etter hva jeg forstår risikerer man etterskader og arr i svelget ved inntak av slike kjemikalier. Men gutten ble behandlet fort, og det ser ut som han slipper varige mén, forteller rektoren.

skolens nettside bekrefter han at skolen har fått tilbakemelding fra både sykehus og guttens foreldre om at det går bra med eleven.

- Hvordan havnet salmiakken i drikkeflaska som gutten drakk av?

— Detaljene rundt hendelsesforløpet vet vi ikke sikkert. Vi forsøker å løse dette internt sammen med guttens familie, sier Navjord.

Svelget en munnfull

Sørlandet sykehus opplyser at han ble holdt til observasjon over natten, men ikke hadde pådratt seg noen fysiske skader.

— Han kom fysisk uskadet fra hendelsen. Gutten fikk i seg en fortynnet salmiakkblanding. Han svelget en munnfull av salmiakkblandingen, sier Ole Bjørn Kittang, overlege på barneavdelingen ved sykehuset i Kristiansand.

Han sier at blandingen trolig var veldig fortynnet, og at det er grunnen til at gutten kom fra hendelsen uten fysiske skader.

— Det er særlig spiserøret og luftveiene som er utsatt. En sterk konsentrasjon kan gi store etseskader, og ren salmiakk kan i verste fall være dødelig, sier Kittang.

- Beklagelig

Navjord sier hendelsen er beklagelig.

— For det første er det veldig beklagelig at noe sånt kan skje på skolen, selv om vi foreløpig ikke vet hvordan det kunne skje. Vi har vært veldig opptatt av at det går bra med gutten. Skolen jobber for å finne ut hva som har skjedd, sier han.

Politiet er foreløpig ikke koblet inn i saken. Navjord skal i møte med familien tirsdag ettermiddag, og regner med at de skal diskutere å koble inn politiet da.

Salmiakkflaske oppbevares innelåst

Tirsdag formiddag var rektoren i møte med Steinar Ribe, leder for renhold i Kristiansand kommune. Der ble det diskutert om rutinene for oppbevaring av kjemikalier ble fulgt mandag.

— Vi bruker salmiakk til å rengjøre toalettene. Det er ei salmiakkflaske som oppbevares innelåst hele tiden, og etter hva vi kan se ble alle rutiner fulgt, sier Ribe.

Han forteller at likevel ble flasken med salmiakk funnet i nærheten av gutten som hadde fått i seg salmiakk fra ei drikkeflaske mandag ettermiddag.

— Hvordan flasken forsvant fra det låste skapet og endte opp der vet vi ikke. Nå skal vi undersøke om det har skjedd noe kritikkverdig. Flasken har vi kontroll på. Den er låst inn igjen, forteller Ribe.

Kan være veldig farlig

Han synes det er ille at noe slikt kunne skje med en skoleelev.

— Dette er helt forferdelig for alle involverte. Det viktigste er at det går greit med gutten. Men jeg håper vi finner ut av hvordan dette kunne skje, sier renholdslederen.

Asbjørn Stallemo, overlege ved medisinsk avdeling på Sørlandet sykehus Kristiansand, sier at det kan oppstå varige skader om man får salmiakk i munnen.

— Det kan være veldig farlig. Salmiakk er etsende og dermed skadelig. Man risikerer slimhinneskader, og det kan oppstå store, varige sår. Men alvorlighetsgraden kommer an på hvor konsentrert salmiakken er, sier Stallemo.