Slik ser Sundstøls villa (t.v.) ut fra baksiden, med naboens hus her til høyre. Foto: Vegard Damsgaard
Hilde Sundstøl betalte 3,9 millioner kroner for tomta på Dvergsnes, 42 meter fra sjøen. Villaen på drøyt 200 kvadratmeter skal stå ferdig rundt påske, og blir noen uker forsinket som følge av at den må reduseres i høyden. Naboens hus skimtes bak til høyre. Foto: Vegard Damsgaard

Nå har hun gått med på å senke huset til godkjent kotehøyde; 23,5 meter.

— Det kom så mye reaksjoner fra naboer at vi tenkte: ja, ja, vi skal ikke lage så mye trøbbel av disse centimeterne. Hvis ikke det er stemning for det, gidder vi ikke ha det sånn, sier Hilde Sundstøl til Fædrelandsvennen.

46-åringen er en av dem som kapret tomt med sjøutsikt i det eksklusive villastrøket Dvergsneslia i Randesund. Området, markedsført under slagordet "Moderne idyll", er kjent for stive tomtepriser og strenge krav til arkitektur.

Fikk byggestopp

Hilde Sundstøl er barnehagegründeren som nå har byttet beite og satser på salg av seniorboliger. Foto: Tore André Baardsen

Siden sjøutsikten står høyt i kurs, og terrenget er fallende mot sjøen, er det en fordel at beboerne i fremste rekke ikke overskrider tillatte høyder.— Dette tar hele innseilingen fra oss. Hun burde ta seg en tur opp på verandaen og se hvor mye det betyr for utsikten, sier Mikal Heyeraas til Fædrelandsvennen.

I desember krevde plan- og bygningsetaten en forklaring av Sundstøl, etter at en kontrollmåling viste at gesimsen var 54 centimeter for høy.

Da en slik forklaring uteble, ble det i januar gitt ordre om byggestopp.

— De har jo veldig god takhøyde, så det skulle ikke være noe problem å senke taket, mener byggesaksleder Bjørn Harald Andersen i Kristiansand kommune.

Naboen hevder Sundstøl og hennes arkitekt helt siden i sommer har vært klar over at bygget var for høyt, og mener det er "åpenbart at de satser på tilgivelse".

- Ønsker ikke krig

"Dette er så spekulativt og useriøst at vi reagerer veldig sterkt på dette." skriver naboen i e-post til kommunen 6. februar.

Hilde Sundstøl avviser dette. Sammen med sin arkitekt hevder hun avviket er betydelig mindre, siden kanten – parapeten – på toppen av taket ikke skal regnes med:

— Vi fikk målinger som viste at vi lå nøyaktig der vi skulle, og ante fred og ingen fare. Noen målinger viser at høyden er riktig, andre ikke. Men vi ønsker ikke noen krig på grunn av dette. Vi er midt i byggingen av huset, og har valgt å redusere høyden.

Hun forklarer at man valgte en annen isolasjonsløsning, som bygde 20 centimeter ekstra.

— Og ingen tenkte på at taket ble for høyt?

— Jeg tror ikke folk har kobla det, men prøvd å velge beste løsning for huset, svarer gründeren, som i 2012 solgte 13 barnehager for å satse på privat eldreomsorg.

- Bør treffe nøyaktig

I slutten av januar søkte Sundstøl om dispensasjon for økt høyde, og arkitekten viste til at avviket ikke hindret naboens utsikt. For få dager siden ble søknaden trukket tilbake, men byggestoppen er ikke opphevet.

— Forstår du at naboen reagerer?

— Ja. Men vi kan alle gjøre feil, det er måten du rydder opp på som viser hvem du er, mener hun.

Ifølge byggesaksleder er slike nabokonflikter sjeldne, det skjer knapt hvert år.

— Hvis det er usikkerhet bør man heller legge seg litt under, så man er sikker på ikke å komme for høyt. Med dagens måleutstyr burde det ikke være noe problem å treffe nøyaktig, sier Bjørn Harald Andersen til Fædrelandsvennen.

Det skal svært mye til før etaten innvilger dispensasjon fordi man regelrett har bommet på høyden.

Påpekte feil fargevalg

—  Prinsippet er at tomteeier må forholde seg til kommunen, jeg kjenner ikke nabostriden utover at jeg så vidt har hørt om den, sier prosjektleder Tron Inge Nilsen fra utbygger Skanska Bolig.

Dvergsneslia nærmer seg ferdig utbygd. 46 av 50 tomter er solgt i strøket der sjøutsikt har kostet mellom tre og fem millioner. Kjøperne er underlagt en designveileder som sier at takene skal være flate, det skal verken være stakittgjerder, verandastolper eller løse sprosser for vinduene.

Fasadene skal ha to fargenyanser i forhold 70/30 mellom lyse og mørke farger, og vil du bygge mur, må den stables med stein.

—  De som har kjøpt tomt har stort sett vært flinke til å forholde seg til designveilederen. Vi har bare påpekt to avvik, der man har valgt brune nyanser i stedet for grå, opplyser Nilsen.