Fjellkroa Foto: Tore André Baardsen
Snøkrystallen Foto: Tore André Baardsen
Hovdestøylen Foto: Johs. Bjørkeli
Hovdehytta Bistro Foto: Hovdehytta
Food For Your Mood Foto: Tore André Baardsen
Hovden Alpin Lodge Foto: Tore André Baardsen
Offpiste Foto: Tore André Baardsen
Nos Foto: Tore André Baardsen
Skikroa, her før oppussingen var helt ferdig, tidlig i februar. Foto: Tore André Baardsen

Hovden Fjellstoge

Et par kilometer nord for Hovden ligger Hovden Fjellstoge. Restauranten er tildelt kvalitetsstempelet Norwegian Foodprints. Her får du servert alt fra lunsjretter til a la carte og lokal tradisjonsmat. I 2010 overtok ekteparet Roy Bakke og Ann-Torill Briksdal driften.

— Vi er ikke bare en restaurant. Hos oss kan du svinge innom for å nyte vafler og god drikke på terrassen. Eller du kan komme inn og få en skikkelig middag. Vi har også tacobufetter, som er midt i blinken for familier sier Briksdal.

Særlig anbefaler hun restaurantens utvalg av viltkjøtt.

— Vår kjøkkensjef Trond Skjeie er kjent for sine viltbuffeter. Han har en viltburger på menyen i år som virkelig kan anbefales, sier Briksdal.

Restauranten er åpen hver dag fra klokka 13-21 i sesongen. En middag koster fra 90-300 kroner.

Fjellkroa

Midt i Hovden sentrum ligger Fjellkroa. Den åpnet 1. juli i fjor, og eies og drives av duoen Erling Dåsvatn og Espen Mikkelsen. Kafeen er åpen på dagtid, og har cirka 70 sitteplasser.

— Vi fortsetter som før, med smørbrød, kaker, enklere lunsj og dagens middag. Vi har en hyggelig uteplass. I tillegg driver vi catering og kan ta imot selskaper, forteller Espen Mikkelsen.

Restaurant Snøkrystallen

På Hovden Høyfjellshotell, som drives av Hovden Resort, ligger Snøkrystallen, med plass til totalt 250 gjester. Restauranten er åpen tre timer morgen og kveld.

— Det er en tradisjonell hotellrestaurant. På middagsmenyen står det enten buffet eller tre-retters middag, sier driftssjef i Hovden Resort, Marcin Matysik.

Hovdestøylen

Hovden Resort står også bak Hovdestøylen. Her serveres dagens middag og god pizza. Til middag serveres buffet eller tre-retters middag.

— Det er tre forskjellige forretter, hovedretter og desserter som det veksles mellom, forteller Marcin Matysik.

Hovdestøylen har også biffkveld hver onsdag, med egne barnemenyer.

Hovdehytta bistro

Restauranten på Hovdehytta tilbyr a la carte-meny, kokkens anbefaling og barnemeny.

— Profilen vår er barne- og familievennlig, sier Bjørn Erling Auestad.

Han er hotellvert hos Bykle Hotell og Hovdehytten Bistro. Restauranten ble pusset opp for et års tid siden. De nye lokalene er preget med nostalgiske bilder fra Setesdals historie.

— Vi har åpent hver dag i vinterferien, legger Auestad til.

Spesielt anbefaler han bistroens spareribs.

— Det er skikkelig mat, med hjemmelaget barbecue saus, virkelig American style, ler han.

Food For Your Mood

Food For Your Mood åpnet i 2011, i det nyoppussede lokalet på gamle Furumo, midt i Hovden sentrum.

Etter tre år føler daglig leder og kjøkkensjef Sanna Österberg at de har funnet et velfungerende konsept.

— Vi satser steinhardt på sunn kvalitetsmat. Målet vårt er å sette Hovden på kartet med kvalitetsmat for både store og små, sier Österberg.

Restauranten satser på lokale produkter og råvarer, og har rundt 50 sitteplasser. Pågangen er stor, og det kan lønne seg å bestille bord på forhånd.

— Vi serverer både a la carte og 3-retters middag og profilerer oss på kun å servere sunn mat til barna, forteller Österberg.

Hun strever med å plukke ut én ting til anbefaling, men ender opp med en smoothie.

— Supersmoothien vår går det store mengder av, sier Sanna Österberg.

Hovden Alpin Lodge

Hovden Alpinsenter driver hele fire spisesteder på og ved skisenteret.

Hovden Alpin Lodge er en a la carte-restaurant. Her serveres økologisk og lokalprodusert mat. Også vinen er økologisk.

— Vi er opptatt av kvalitet. Derfor satser vi på lokalprodusert mat, sier daglig leder Daniel Andersson.

Det tilbys en ny meny hver uke.

— Menyen vår er kjent for tre ting. Det er gulasj-suppen, som du får i alle restaurantene våre, det er burgeren vår, og det er Setesdalstallerkenen. Den er som en urnorsk tapastallerken, sier Andersson.

Skikroa

Skikroa på Hovden alpinenter er en familievennlig kafé som tilbyr alt fra burgere og pølser til barna, til supper, salatbar og baguetter til folk i alle aldre.

— Det er barnevennlig. Vi har også egne aktiviteter for barn der, som barneteater og barnedisco, sier daglig leder Daniel Andersson.

Offpiste

Offpiste er først og fremst afterski-stedet på alpinsenteret, og nytt av året. Menyen består av pizza, og ingredienser flys inn fra Italia to ganger i måneden, og tilberedes av italienske kokker.

— Det er ekte, italienske pizzaer, laget fra bunnen av. Vi har blant annet en egen, Hovden-inspirert pizza, forteller daglig leder Daniel Andersson.

Nos

Det nyeste tilskuddet blant alpinsenterets spisesteder er Nos. Blandingen av lokale og italienske råvarer legger grunnlaget for denne italienske restauranten.

— Dette er vårt mest gjennomførte familiekonsept, sier daglig leder Daniel Andersson.

På Nos består menyen av pasta, salat og supper for hele familien. I tillegg står pizza og italienske småretter på menyen.