— Jeg har fått veldig mange positive reaksjoner. Noen sier jeg var modig som talte makta imot. Andre sier jeg var modig der mine partifeller feiget ut, sier Sylvi Hardy (73) til Fædrelandsvennen.

— Angrer du på noe av det du sa?

— Nei, det gjør jeg ikke. Jeg kunne brukt noen andre ord, selv om det jeg sa er helt riktig. Jeg har tross alt seilt rundt i verden i mange år og vet hvordan det er der ute, sier Hardy.

73-åringen har tidligere jobbet som telegrafist, men er nå pensjonert. Hun sier at hun kun har fått én negativ reaksjon etter torsdagens bystyre.

— Det var en utlending som ringte i natt. Etterpå slo jeg av telefonen, sier Hardy.

Se Hardys innlegg i videoen øverst i artikkelen.

Forstår ikke reaksjonene

Arbeiderpartiets Line Haugland reagerte kraftig på Hardys innlegg i debatten om Arendals flyktningplan. Bystyret vedtok til slutt å ta imot 105 flyktninger, mot Frps 6 stemmer.

73-åringens partifeller tar også avstand fra uttalelsene, noe Hardy ikke kan forstå.

— Jeg forstår ikke reaksjonene. Jeg har ikke sagt noe rasistisk. Jeg bare påpekte de forskjellene som finnes. Vi kan ikke bare ta i mot og ta i mot. Det er en form for snillisme, sier Hardy.

- Tatt ut av sammenhengen

— Mener du at flyktninger bør avvises fordi de lukter annerledes?

— Nei, det høres jo helt sykt ut. Det er ikke noe argument. Jeg bare sa de tenker annerledes og kommer fra en annen verden, sier Hardy.

— Torsdag kveld sa du til NRK at det selvfølgelig er et problem at de lukter annerledes?

— Det har jeg ikke sagt. Det er jo en realitet at du lukter annerledes når du spiser andre ting. Jeg har hørt at mange mener vi som drikker mye melk lukter forferdelig, sier Hardy.

— Du tok opp dette i en diskusjon om Arendals flyktningplan. Da er det vel naturlig å oppfatte det slik at du mener annerledes lukt er relevant for mottakelsen av flyktninger?

— Nei, det er tatt ut av sin sammenheng. Det jeg sa var de er annerledes på alle områder. Da må vi integrere dem på en skikkelig måte dersom vi skal ta dem imot, sier Hardy.

- Gikk langt over streken

Varaordfører og fylkesleder Anders Kylland (Frp) tar også avstand fra Hardys synspunkter.

— Hun gikk langt over streken. Vi tar avstand måten hun ytret seg på. Jeg har fått en strøm av henvendelser fra andre i partiet som reagerer med sjokk, sier Kylland.

— Mener du annerledes lukt, tanker og verdier er relevant for mottakelse av flyktninger som trenger beskyttelse?

— Det finnes ingen støtte for hennes uttalelser i partiet. Når myndighetene har sagt ja til at de skal få opphold er det kommunens oppgave å integrere dem på en god måte. Å føre en streng innvandringspolitikk ligger til regjeringen, sier Kylland.

Godskesen: - Uhørt

Han kunne fredag formiddag ikke svare på om Hardy vil få noen reaksjoner. Stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen sier til Fædrelandsvennen at hun bør trekke seg.— For meg er det helt uforståelig at noen kan si noe sånt. Hun snakker om andre mennesker på en stygg måte. Hun må enten beklage eller finne et parti hvor disse tankene passer inn, sier Godskesen.

— Hun sier selv at hun kun påpekte det åpenbare, at folk er forskjellige?

— Jeg ser at hun sier det. Men det er ikke de assosiasjonen folk sitter igjen med. Det er ikke bra å snakke om andre på den måten, uavhengig av om de er nordmenn eller utlendinger. Det er direkte ufint å si at du ikke vil ha noen inn i stua fordi lukter rart og spiser annerledes mat. Det er helt uhørt, sier Godskesen.

Oppdatering: Sylvi Hardy sier fredag til Agderposten at hun ikke har planer om å følge Godskesens oppfordring.