— Jeg bare googler «pumpkin carving». Så kommer det opp en rekke stensiler med forskjellige mønster. I dag har jeg valgt en Frankenstein, forteller kunstner Elisabeth Kristensen fra kjøkkenet sitt på Fiskåtangen.

Her finner du arket du trenger for å lage Frankenstein.

Fra is og sand til gresskar

Elisabeth Kristensen pirker ut mønsteret på gresskaret med en spiss hobbykniv eller skalpell. Det er pirkete arbeid og ikke for utålmodige folk. Foto: Mari Horve Reite

Hun er mest kjent for sine skulpturer i snø, is og sand. Men nå er det litt sent for sand og litt tidlig for snø og is.— Jeg er i en slags mellomsesong nå. Og da passer det fint å holde på litt med gresskar. Det er ikke dette jeg jobber med, det er bare en hobby.

Kristensen finner ark til gresskarutskjæring på nettet når hun vil lage en litt enklere variant. Arkene printes ut og de mørke feltene skjæres ut med et skarpt verktøy. Foto: Mari Horve Reite

Jeg feirer ikke Halloween engang! Men som kunstner trenger jeg å øve. Når jeg har holdt på en stund med gresskarene, kommer jeg inn i en slags «flow». Det er veldig fint, sier hun.

Etter at hullene i arket er skåret ut, teipes arket på gresskaret. Hullene fylles ut med svart tusj og blir senere skåret ut. Foto: Mari Horve Reite

«Juksemetode»Det er to-tre år siden hun satte sine spisse verktøy inn i et Halloween-gresskar første gang. De mest avanserte gresskarene hun lager, må man ha et stort kunstnerisk talent for å lage. Men Kristensens «juksemetode» bør være mulig for de aller fleste. Med arkene som hun finner på nettet foran seg, går hun i gang med å skjære ut de mørke feltene på tegningen.

Slik ser det ferdige Frankenstein-gresskaret ut. Når stearinlys settes inni lykta, lyser det grøsselig av ansiktet. Foto: Mari Horve Reite

— Deretter teiper jeg arket på gresskaret, tegner med tusj i hullene og så begynner jeg å skjære. Det er nok kanskje ikke noe for små barn. Men dette er lov å holde på med når ungene har lagt seg, mener hun.

Frankenstein-lykt

Utstyret hun bruker for å skjære, er keramikkverktøy som hun finner i vanlige hobbybutikker.

Slik ser Frankenstein-gresskaret ut med lys inni. Foto: Mari Horve Reite

Etter en drøy time, har hun en ferdig gresskarlykt som ser ut som Frankenstein når hun tar lys i. Passe grøsselig — og ikke minst, ganske imponerende.Hvis dette ble for enkelt for deg, kan du prøve deg på noen av Kristensens mer avanserte kreasjoner. De er ikke lykter, men skulpturer laget av gresskar.

— Jeg har ikke egentlig noen plan når jeg går i gang med et slikt gresskar. Men jeg bruker det jeg kan om anatomi, og ser an formen på gresskaret. De gresskarene vi får tak i her, er ofte små og runde. Da passer det ikke med et langt, smalt fjes. Så ansiktene blir ofte runde og tykke. Jeg overdriver trekkene litt, for gresskarene skal jo bli skumle og stygge, forklarer hun.