-Et forbud mot solarium har ikke vært diskutert i Norge, og som Folkehelseinstituttet sier må det eventuelt utredes hva konsekvensene av et forbud ville være, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen

I Norge registreres det årlig omtrent 1550 nye tilfeller av føflekkreft, viser en fersk studie fra Folkehelseinstituttet. Iperioden 1953 til 2012 har det vært en ti-dobling i antall tilfeller.

Sørlandet ligger fortsatt på landstoppen i antall tilfeller, og det er dobbelt så mange som rammes i vår landsdel som i Nord-Norge. Rundt 100 mennesker i året får ondartet føflekk-kreft i året, rapporterer Sørlandet sykehus i sin kreftplan.

Dødsfall

Bare Sveits og Danmark som har flere tilfeller enn Norge i forhold til folketallet. Og bare New Zealand har flere tilfeller av dødsfall etter føflekk-kreft.

— Jeg er bekymret. Dette er en kreftform som lar seg forebygge, sier strategisk rådgiver Per Magnus i Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) til NTB.

— Når kunnskapsformidling ikke er nok, kan vi vurdere restriksjoner. Da bør vi kunne diskutere om solarium skal forbys, tilføyer han.

I perioden 1988 til 2007 lå antall tilfeller ganske stabilt, men deretter har tallene steget jevnt, i følge Folkehelseinstituttet som har gjennomgått en rekke forskningsrapporter.

Menn

Særlig for menn har dødstallene økt kraftig. Flere studier har i følge Folkehelsesinstituttet vist at bruk av solarium øker risikoen for hudkreft, opp til 50 prosent høyere er risikoen for kvinner som bruker solarium enn for kvinner som ikke gjør det.

— Et forbud mot solarium har ikke vært diskutert i Norge, og som Folkehelseinstituttet sier må det eventuelt utredes hva konsekvensene av et forbud ville være, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen som er opptatt av at det må være langt tydeligere merking og veiledning i solariene, så folk kjenner til risikoen solarium kan ha på helsen.

Ikke kunnskaper

Direktør Thorbjørn Frantzen i solariumskjeden Brun og blid vet knapt om han skal ta Folkehelseinstiuttet på alvor:

— Det har jo ikke så gode kunnskaper om dette, men de prøver jo på dette igjen og igjen, sier han.

Han peker på at det i perioden fra midten av 80-tallet, da de første solariene kom, til i dag er blitt «absurd mange flere solarier både hjemme hos folk og i solstudio».

— I 2012 hadde vår kjede alene nesten sju millioner besøk. Det er rundt 40.000 private solarier og over 10.000 solstudioer i Norge i dag. Likevel har det nesten ikke vært økning i antall tilfeller av føflekk-kreft, sier han.

Utdatert

Han mener Folkehelseinstituttet både forholder seg til utdatert forskning, og overser forskning som konkluderer motsatt. Rapporten med kunnskapsoversikten er et svar på et oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet i 2014. Bakgrunnen er økende forekomst og dødelighet i Norge.

Frantzen hevder økningen stort sett er hos menn over 50 år, som sjelden bruker solarium.

— Det paradoksale er at blant unge, som bruker solarium mest, er det en tydelig nedadgående tendens på føflekk-kreft, mens økningen er blant dem som sjelden bruker solarium, sier han.