Alt håp virket å være ute torsdag kveld. Brødrene på 66 og 63 år er antatt omkommet på havet, etter at reketråleren "Carina" har forlist.

Fisket i over femti år

De kom fra en fiskerfamilie i ordets rette forstand. Også flere av sønnene deres er fiskere. Deres gjenlevende bror er også fisker.

I femti år jobbet brødrene sammen for å skaffe sørlendinger nok reker. Begge hevdet at de aldri ble lei av hverandre eller havet da Fædrelandsvennen var med dem på reportasje i 2008. Ordfører Janne Fardal Kristoffersen har kjent begge siden hun var en ungdom.

— Alle kjente dem. Det er et utfattelig stort tap, og det preger oss alle. Vi har det ubeskrivelig tøft, sier hun.

- De levde på havet

Ordføreren karakteriserer brødrene som usedvanlig dyktige og sjøvante fiskere.

— De levde på havet og hadde vært på havet hele sitt liv. De var også engasjerte og flotte mennesker, som betydde så mye i lokalsamfunnet. Vi er et lite samfunn. Alle er preget, men alles tanker går først og fremst til familien og slekten, sier Fardal Kristoffersen.

Allerede ved midnatt onsdag la ordføreren ut melding på Facebook: "Håper inderlig at den lokale reketråleren vår har søkt nødhavn. Vi er mange som er veldig engstelige og bekymret og at de to flotte, lokale fiskerne kommer til rette," skrev hun.

— Da jeg kom på rådhuset torsdag morgen, og skjønte de ikke var funnet, svant håpet – og utover dagen ble det klarere og klare at begge er omkommet. Jeg vil rette en takk til alle frivillige, til politi og hjelpemannskaper. Det varmer å se den store innsatsen, sier ordføreren.

Kommuneledelsen etablerte krisestab tidlig torsdag morgen, og alle tilgjengelige ressurser er operative.

Besøkte familien

Torsdag kveld besøkte Fardal Kristoffersen de nærmeste pårørende. Det ble et sterkt og langt møte.

— Vi forsøker å være her for hverandre som medmennesker. Brødrene var avholdt av alle. Det er en tragisk situasjon for hele Lindesnes, men særlig for deres mor, ektefeller, bror, barn og barnebarn, sier ordføreren.

Begge har vært engasjert i de lokale fiskerlagene, og er kjent for alle fiskere langt utenfor Lindesnes. Mange av deres kolleger var med for å lete etter dem i det dårlige været torsdag.

"Carina", reketråleren som nå er borte, har brødrene tilbrakt tusenvis av timer om bord i. Fartøyet ble solgt for noen år siden, og brødrene var nå i et leie- eller ansettelsesforhold på båten, slik at de kunne fortsette sin lidenskap for sjøen og fiske.

Noen ytterst få dager i året holdt brødrene seg i land. De fisket aldri om søndager, og tok ferie en kort periode hver november.

Åpen kirke

Det blir minnestund i Spangereid kirke fredag klokka 19.00. Da er kirken åpen for alle.