— Det står om fellesskolens fremtid. Og det står om lærernes mulighet til å gi elevene den beste opplæring, sier Svein Olsen og Åse Løvdal, henholdsvis nestleder og leder i Utdanningsforbundet i Vest-Agder.

Fredag var 30 lokallagsledere, hovedtillitsvalgte og fylkesstyret samlet til hasteinnkalt krisemøte i Kristiansand. Lærerne mobiliserer kraftig foran tariffoppgjøret mot KS (Kommunesektorens organisasjon) i mars.

Provoserte

— KS forslag om ny arbeidstid er en ren provokasjon. KS vil fjerne alle sentrale bestemmelser om leseplikt og de vil øke arbeidstiden fra 39 til 45 uker i året. Hvem trenger lærere på jobb 1. juli? Det er når elevene er på skolen vi må ha tid til dem, men den tiden skal vi fratas, sier Olsen.

Partene forhandlet om arbeidstid inntil for en drøy uke siden. Da brøt Utdanningsforbundet. Nå blir striden en sentral del av hovedtariffoppgjøret i mars.

Ingen fylker i Norge har flere styremedlemmer i KS enn Vest-Agder. Aps Mette Gundersen er nestleder i den kommunale gigant-organisasjonen, mens Torhild Bransdal (KrF) og Line Skøii Vennesland (Frp) er styremedlemmer.

— Vi utfordrer disse til å gjøre noe. Det er merkelig at KS-styret er enstemmig. Mener Ap og KrF virkelig at dette angrepet på fellesskolen er god politikk, spør Løvdal.

Leseplikt handler om hvor mange timer i uka en lærer skal undervise.

39-ukersåret handler om at lærerne inntil nå har hatt 43 timers arbeidsuke. Det forventes at de skal jobbe lengre dager i skoleåret, for så å få avspasering når elevene ikke er på skolen.

- Kvalitet krever tid

— Lærerens oppgave er eleven. Kvalitet krever tid. Flere uker jobb, betyr mindre tid ellers i året. Leseplikten er hellig, for den regulerer en grunn-kvalitet i skolen, uavhengig av kommunenes økonomi. KS mål er fleksible ordninger. Hva betyr det? Jo, at kommunene kan kutte i skolens kvalitet når budsjettene skal gjøres opp - og at vi får helt ulik kvalitet fra kommune til kommune. Fellesskolen vil forvitre, sier Olsen.

— Men vi har alle hørt om lærere som snur permen, og som ikke jobber veldig mye utover leseplikten?

— Dårlige eksempler finnes i alle yrker. De som gjør en dårlig jobb må tas tak i. Vi endrer ikke sånt med å rasere alle læreres mulighet til å gjøre en god jobb. Vi ønsker fortsatt et tillitsbasert system hvor lærerne kan sette undervisningen og eleven i sentrum. Det må ikke bli en ni til fire-jobb, sier Olsen.

— Erna Solberg snakker om superlærere, men da må vi ha anledning til å være det. KS forslag må bare slås tilbake, sier Løvdal.

På det store møtet fredag var det unison oppslutning fra lærere i alle Vest-Agders kommuner. Lærerne er klare til streik. De nekter å godta endret arbeidstid.

— Det beste var om KS innså hvor dårlig forslag de har, og trukket det før tariffoppgjøret, sier Olsen.

- Vil ikke rasere skolen

Nestleder i KS, Mette Gundersen sier at kommunene i årevis har ønsket lokal håndtering av arbeidstid, i stedet for sentrale ordninger.

— Jeg håper ikke lærere virkelig tror at skoleeier ønsker å rasere skolen. Skoleeiere og rektorer er like opptatt av en god skole som lærere, foreldre og elever er, sier Gundersen.

Hun minner om at arbeidstidsstriden har pågått i mange år - og hun sier medlemmene i KS sterkt ønsker endringer.

— Noen steder funger dagens arbeidstid og leseplikt bra, for eksempel i Kristiansand. Andre steder kan det være annerledes. Den enkelte kommune ønsker myndighet til selv å forhandle arbeidstidsplaner. Det er det vi diskuterer, ikke rasering av skolen, sier Gundersen.

KrFs Torhild Bransdal vil ikke kommentere saken.