Rektor Martin Trengereid ved Birkeland skole mener de foreslåtte kuttene kan gjennomføres på en forsvarlig måte. Foto: Erlend Olsbu

— Det er galskap. Jeg har selv en sønn som har litt vanskeligheter med å lese og skrive. Han har en assistent, men hun blir ikke erstattet når hun er syk. Nå som det skal kuttes mer frykter jeg oppfølgingen blir enda dårligere, sier Terje Lindseth (40) til Fædrelandsvennen.

Han og kona har tre barn som går første, femte og sjette klasse på Birkeland skole. Kuttene gjør at han vurderer å flytte fra kommunen.

— Hele kommunen er jo en fiasko. For kort tid siden kjøpte de 70 nettbrett til elevene. Det får meg til å lure på hvordan de prioriterer, sier Lindseth.

Leder av foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved skolen, Ingibjørg Johansdottir, frykter kuttene vil ramme elevene som trenger ekstra hjelp.

— Skolen er blitt pålagt kutt år etter år og det er lenge siden smertegrensen var nådd. Vi mener dette kommer til å ramme elevene. Først de svakeste og så de andre, sier Johansdottir.

Vil ramme tilpasset undervisning

Politikerne i Birkenes har vedtatt at det skal kuttes fire årsverk i skole- og barnehagesektoren i 2014. Ved Birkeland skole er det nå klart at det kuttes ett årsverk. I dag har skolen i overkant av 40 lærer- og assistentstillinger.

— Vi kutter ved å knipe inn på vikarbruken og vil prøve å slå sammen flere grupper. Bibliotektjenesten blir redusert og sosiallærerjobben blir liggende brakk. Til sammen håper vi at dette skal utgjøre ett årsverk, sier rektor Martin Trengereid.

Han medgir at kuttene vil kunne gå ut over den tilpassede opplæringen.

— Alle kutt merkes, men jeg mener de kan gjennomføres på en forsvarlig måte, sier Trengereid.

Under snittet

FAU-leder Johansdottir er ikke like optimistisk.

— Vi er redd for at dette på lengre sikt vil føre til større utgifter for kommunen, i form av hjelpetiltak, ekstraundervisning og ekstra vedtak på enkelte elever, sier Johansdottir.

Hun viser til at Birkenes allerede ligger under gjennomsnittet på nasjonale prøver.

— Det er alltid snakk om penger, men det verste er at det tar lang tid å rette opp et barns selvfølelse og selvsikkerhet når han eller hun først har tenkt at hun ikke er flink nok, sier hun.

- Må spare og bli bedre

Leder for skole- og barnehagesektoren i Birkenes, Geir Svenningsen, er klar på at kuttene vil få konsekvenser.

— Det vil til enhver tid være noe vi ikke kan gjøre. Rektoren på hver enkelt skole har ansvaret for at dette ikke går utover de viktigste oppgavene. Dette betyr at vi må bli enda flinkere til å bruke ressursene våre på best mulig måte. Vi er inne i trange økonomiske tider, men vi er også i gang med et løp med å forbedre kompetansen. Fremover må vi tenke på begge deler, sier Svenningsen.

Når det gjelder innkjøp av nettbrett viser Svenningsen til at dette ikke belaster skolens driftsbudsjett.

— Det går på investeringsbudsjettet. Hensikten er bedre tilpasning av undervisningen for alle, så det føler jeg blir litt på siden i denne sammenheng, sier Svenningsen.

Sliter med å kutte nok

Rådmann Gro Anita Trøan har fått beskjed om å kutte 8 millioner kroner i utgifter i løpet av året.

Til sammen skal sju årsverk bort i skole, barnehage, helse og teknisk sektor.

— Vi legger fram cirka 5,2 millioner i midlertidige og varige tiltak nå, og vi jobber videre med å finne flere tiltak, sier Trøan.

Ifølge henne er det vanskelig å finne innsparingstiltak som vil gi en varig økonomisk effekt og samtidig ivaretar lovlig drift.

— Per i dag har vi funnet varige innsparingstiltak på 4,7 årsverk, sier Trøan.

— Hvor mange årsverk blir kuttet i skolen?

— Vi har funnet varige tiltak på ett årsverk. Mens vi finner tiltak på øvrige, må vi kompensere med midlertidige tiltak, blant annet med vakanser. For tiden går vi gjennom bemanningsplaner, naturlige avganger og organisering på skolene, sier Trøan.