Ekskona beskrev et hyggelig ferieopphold på hytta til hennes tiltalte eksmann i fjor sommer. Dit var hun og døtrene invitert opp av ham. De badet og tiltalte fløy modellfly med barna.

— Det var ingen grunn til bekymring, slik jeg ser det. Han virket normal, sier hun.

Så våknet hun om morgen 31.juli.

— Jeg våknet av at han helte bensin over meg og senga. Jeg skjønte ikke hva som skjedde, og satte meg opp. Så ble jeg livredd, sier hun.

- Ba ham stoppe

Det ble en kamp om kanna. Som han ifølge henne vant. Han fortsatte med å helle bensin over henne og tenne på.

— Det var med en lighter han holdt i hånda, sier den 48-år gamle kvinnen.

— Hva skjedde når han tente på med lighter? spør aktor Dennis Danielsen.

— Det sa poff og tok fyr over alt. Alt ble lyst. Jeg lukket øynene, visste at bensin brenner med veldig høy varme, og måtte bare komme meg ut av hytta, sier kvinnen.

Hun beskriver at hun ikke opplevde eksmannen som psykotisk da han helte ut bensinen. Hun avviser at det kan ha skjedd med et uhell.

— Jeg ba ham stoppe flere ganger, sier hun.

Nekter straffskyld

Den drapsforsøkstiltalte eksmannen nekter for at han helte bensin over ekskona med vilje. Hun fikk livstruende skader som følge av at bensinen antente. Det kom fram i innledningsforedraget til aktor Dennis Danielsen tordag.

Ifølge tiltalen skal mannen rundt klokka 07 om morgenen 31. juli i fjor ha forsøkt å ta livet av ekskona. Han skal ha helt bensin over henne og ut i soverommet og tent på med en lighter.

Dette skjedde på familiehytta på Matkroni i Evje og Hornnes. Deres to mindreårige døtre så hele eller deler av det angivelige drapsforsøket.

Bilde fra retten.jpg

48-åringen er også tiltalt for å ha startet brannen som lett kunne ha tatt livet av ekskona og barna, dersom de ikke hadde kommet seg ut av hytta i tide.

Da saken kom i gang i Kristiansand tingrett torsdag nektet tiltalte straffskyld.

— Men han erkjenner at han gikk inn på soverommet. Han bekrefter at han hadde med seg en kanne med bensin, at det kom bensin ut av kanna og at bensinen tok fyr. Men han nekter for at han helte bensin på fornærmede med vilje, og har gitt forskjellige forklaringer for hvordan bensinen ble antent, sier aktor.

"Som en fakkel"

Den 48 år gamle kvinnen var i full fyr. Hun reddet livet ved å komme seg ut ytterdøra og kaste seg i et vann like ved. Ifølge aktor har den eldste datteren beskrevet at moren så ut som "en fakkel".

— Det var så vondt. Hadde ikke ferskvannet vært der, hadde jeg vært død, sier hun i retten.

Tiltalte sprang ut av hytta gjennom stuevinduet. Han sprang ut på et skjær i vannet ved hytta, og gikk ikke tilbake.

— Han satt og gjorde narr av meg, sier ekskona i sin forklaring.

Hytta på Matkroni i Evje og Hornnes ble totalskadet i brannen. En kvinne ble påført brannskader i brannen.

Kan ikke huske

Tiltalte forklarer seg fredag.

— Han kan ikke erindre å ha satt fyr. Men bevisførselen vil forhåpentlig avklare de nærmere omstendighetene rundt dette, har forsvarer Henrik Bliksrud opplyst til Fædrelandsvennen.

Han opplyste i retten at det var hans råd at tiltalte skulle nekte straffskyld. Dette henger sammen med at han mener det er tvil om tiltalte var tilregnelig og kan dømmes. Klienten har 20 innleggelser i psykiatrien bak seg, og har slitt med rus.

— Handlingen er så grensesprengende og aparte at det i seg selv indikerer at det er snakk om et sykdomstilfelle, sier Bliksrud.

Psykiaterne Gunnar Johannessen og Magne Tauler har imidlertid konkludert med at tiltalte ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet og heller ikke på tidspunktet for undersøkelsen.

I retten torsdag kom det fram at mannens problemer skal ha startet etter at han ble utsatt for en voldshendelse på byen i 2003. Det kom også fram at tiltalte har stått bak tre mindre branner hjemme hos seg selv for få år siden.

- Ble ikke trodd

Kvinnen fortalte i retten at hun dukket under i vannet ved hytta og fikk slukket flammene. Da hun kom seg opp fikk hun med seg døtrene til bilen. Med sterke smerter og forbrent over hele kroppen satte hun seg bak rattet og kjøre ned til bommen inn til hyttefeltet.

— Det eneste jeg ville var å få døtrene mine i sikkerhet, sier hun.

Da hun kjørte nedover grusveien var hun livredd for at eksmannen skulle komme etter dem.

Hun ringte selv politiets nødnummer. Den meldingen kom inn klokken 07.10. Hun opplevde at samtalen med den som svarte nødmeldingen var problematisk.

— Jeg måte stave "Matkroni" flere ganger. Det gikk opp for meg at han jeg snakket med ikke trodde meg, sier hun i sin forklaring.

Redningen ble en person som tilfeldigvis kom til og overtok samtalen med politiet. Nødetatene kom til stedet klokken 07.40. ## Tre uker i kunstig koma

Kvinnen ble 75 prosent brannskadet, og har vært gjennom lange og omfattende operasjoner. Hun lå tre uker i kunstig koma.

— Jeg trodde ikke jeg skulle overleve, sier hun.