«Plutselig kommer en stor, hvit Mercedes i full fart opp bakken. Den parkerer bak politibilene, slik at den sperrer begge inne. Ut kommer en pent kledd kvinne på høye hæler (....) — Dere sender ut feil folk. Dette er fine folk. Hvorfor sender dere ut disse, mens kriminelle får bli? spør hun.»

Slik omtalte Bergens Tidende uttransporten av Shaimaa i fjor høst.Hun hadde bodd syv år i Norge, da seks politimenn tidlig en morgen i november kom og hentet henne og familien. De skulle hjem til Jemen.

Det vi aldri nevnte var at kvinnen i Mercedesen tok en telefon, skriver Bergens Tidende. Ropet om hjelp gikk til Petter Toldnæs, gruppeleder og ordførerkandidat for Venstre i Lillesand, og dessuten landsstyremedlem og vara til Venstres sentralstyre. Han kunne ingenting gjøre da, men har fortsatt kampen i det stille.

Petter N. Toldnæs i Venstre

— Jeg har hatt tett kontakt med Venstre sentralt. Det aller viktigste nå er å få hjem igjen alle de barna som ikke skulle vært sendt ut, sier Toldnæs.

- Ikke spesielt komplisert

Kravet om at utsendte barn skal få prøvd sakene prøvd på nytt tiltar i styrke i både KrF og Venstre.

Juridisk trenger ikke det være spesielt komplisert, ifølge advokat Brynjulf Risnes. Han sitter i Advokatforeningens lovutvalg for asyl- og utlendingsrett, og har mange års erfaring fra utlendingsfeltet.

— En liten forskrift er nok, sier han.

Fredag svarte Risnes på spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen under høringen om de lengeværende asylbarna.

Også i dag er det mulig for utsendte asylsøkere å kreve en ny vurdering av saken, for eksempel på grunnlag av nytt regelverk som er innført etter at de ble sendt ut av landet.

— Men erfaringsmessig blir slike begjæringer ganske overflatisk behandlet. Når personene først er ute av Norge, tillegges tilknytningen deres til riket lite vekt. Jeg har ikke vært bort i saker der slike omgjøringsbegjæringer, sendt fra utlandet, har ført frem, sier Risnes.

- Kan vedtas raskt

Etter det BT kjenner til har KrF allerede satt i gang et arbeid for å finne ut hvordan en juridisk løsning kan se ut.

— Vi drøfter denne saken hver dag nå, både i forhold til det konstitusjonelle og i forhold til samarbeidsavtalen med regjeringspartiene. Vi ser på ulike måter saken kan løses på. Vi har ennå ikke konkludert, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

I går var det høring i kommunal- og forvaltningskomiteen om et forslag fra SV. Det har asylbarnsaken som bakgrunn, og legger opp til at alle lengeværende asylbarn som ble sendt ut i fjor skal få sakene sine prøvd på nytt.

Dersom regjeringen ønsker å la utsendte barn få komme tilbake mener advokat Risnes en mulighet er å si at begjæringer fra familier som ble sendt ut i 2014, skal behandles som om familiene fortsatt oppholdt seg i Norge.

— Det må trolig gjøres i form av en forskrift, fordi Utlendingsnemnda (UNE) kun kan styres ved hjelp av lov eller forskrift. Men en slik midlertidig forskrift kan vedtas raskt, sier Risnes.

Nye fylkesårsmøter

Venstre-topp Toldnæs i Lillesand mener ti år gamle Shaimaa fra borgerkrigsherjede Jemen må være en av dem som i så fall står først i køen.

— Denne saken har engasjert spesielt. Det har vært et veldig godt eksempel på et barn som ikke skulle vært sendt ut, sier han.

Til helgen er det fylkesårsmøte i det sammenslåtte Agder Venstre. Der vil Toldnæs løfte asylbarnsaken. Også Hordaland KrF skal diskutere asylbarna på sitt årsmøte fredag og lørdag.

— Vi har en justisminister som Venstre har problemer med tilliten til. Men at det aller viktigste nå er å sørge for at de barna som er sendt ut må komme tilbake igjen, sier Toldnæs.