I dag er det flust av glade lakser på Fiskebrygga i Kristiansand. Gull i to av fem klasser er sjelden kost.

Tenk hvor stort laks er for Norge.

— Jeg ble veldig rørt over å vinne såpass gjeve gullmedaljer. Tenk hvor stort laks er for Norge, så går vi som en liten sørlandsbedrift bort og vinner hele greia, sier innehaver Reidar Fredriksen hos Fiskeeksperten Reinhartsen AS til Fædrelandsvennen.

28 deltakere

NM i røkt og gravet laks og ørret arrangeres av Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), og premieutdelingen var lagt til Aqua Nor-messen i Trondheim torsdag.

En tilfreds daglig leder Reidar Fredriksen med gulldiplomet han mottok under Aqua Nor-messen i Trondheim torsdag. Foto: Privat

28 produsenter fra hele landet deltok med til sammen 78 produkter. Reinhartsen hadde på forhånd sendt inn ett bidrag i hver av de fem klassene, og kom til finalen i fire av dem. I to av klassene — kaldrøkt laks og åpen klasse - ble deres bidrag kåret til vinner blant fem finalister. Juryen vurderer både det visuelle, smak og konsistens, og de innsendte produktene skal representere bedriftens handelsvarer.

Satset asiatisk

I åpen klasse gjelder det å være innovativ. Her satset kristiansandsbedriften på en asiatisk varmrøkt laks, med eksotisk krydder og marinade, ettersom to av deres ni kokker kommer fra Vietnam.

Reinhartsen har deltatt fem ganger tidligere og tatt flere sølv- og bronsjemedaljer, men aldri gull.