Mens bølgene fra striden rundt reservasjonsretten forsatt skyller land og strand rundt, samles Vest-Agder KrF til årsmøte lørdag. Der blir det neppe høye rop om statsrådsposter.

— Å sitte på vippen i Stortinget er utrolig bra, for plutselig er det veldig viktig å vite hva KrF vil. Det er en god situasjon, fastslår fylkesleder i Vest-Agder KrF, Torhild Bransdal.

— Nå kan vi prege det politiske bildet på en større måte. Et eventuelt regjeringsspørsmål må tas opp på et langt senere tidspunkt, sier hun.

Kvinnepolitisk leder i Vest-Agder KrF, Celina Hagen, er enig:

— Jeg var blant dem som i utgangspunktet ønsket at vi skulle gå inn i regjering, men jeg ser nå at posisjonen vi har i Stortinget sikrer KrF gjennomslag, sier Hagen, som også leder Vennesla KrF.

Hun mener reservasjonsretten for fastleger mot abort er en av de store seirene KrF vant gjennom samarbeidsavtalen med H, Frp og V, og nevner også nei til oljeboring i Lofoten og styrking av kristendomsfaget i skolen som gode gevinster.

Pose og sekk

— Jeg synes vi har fått både i pose og sekk, sier ordfører Tore Askildsen i Mandal.

— Vi har både fått gjennomslag for viktige saker, og står samtidig fritt til å synliggjøre vår politikk, sier han.

Askildsen nevner rus- og psykiatripolitikken, der et lavterskeltilbud etter modell fra Mandal har vunnet innpass, som en viktig seier.

— Nei til oljeboring i Lofoten, bistandspolitikken og det at alkoholpolitikken ligger fast, er andre saker vi har fått gjennomslag for. Samtidig kan jeg ikke stå inne for regjeringens ønske om skattelette, og stiller meg spørrende til deler av asylpolitikken. Derfor er det bra å være utenfor, slik at vi kan styrke og profilere KrF fra sak til sak, sier han.

Leder av Vest-Agder KrFU, Tove Welle Haugland, kan gjerne tenke høyt om regjeringsdeltakelse, men har ikke hastverk:

— Jeg er utrolig optimistisk på KrFs vegne når jeg ser hva vi har fått gjennomslag for de siste fire månedene sammenliknet med hva vi gjorde åtte år i opposisjon, sier hun.

Dagrun Eriksen taus

Også hun trekker fram reservasjonsretten som et høydepunkt, og mener både alkohol- og familiepolitikken er viktige delseire.

— Så kan vi selvsagt også vurdere om vi kan få enda mer gjennomslag i regjering. Jeg er åpen for det, sier Welle Haugland.

"Look to Kristiansand" sa varaordfører Jørgen Kristiansen før valget, og reklamerte for vellykket samarbeid med Høyre og Frp i Sørlandets hovedstad. Nå er han fornøyd med linjen partiet har lagt seg på nasjonalt:

— Personlig synes jeg det fungerer veldig greit. Jeg er ikke motstander av at vi går inn på sikt, men den diskusjonen får vi ta litt løpende, mener Kristiansen.

KrFs partileder i Audnedal, Reidun Bakke, svarer slik i en sms:

— Dette spørsmålet mener jeg partiledelsen vurderer bedre enn meg, så det har jeg ingen mening om.

Men hva fungerende partileder Dagrun Eriksen mener får vi ikke høre:

"Hun er ikke tilgjengelig før på fylkesårsmøtet til helga. Da blir det mulighet til å få henne i tale", skriver kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy i en sms.