— Jørgen Kristiansens bilde viser at abort handler om liv. Han viser starten på et liv for å anskueliggjøre hva dette handler om for leger som opplever at dette strider mot samvittigheten, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) har fått sterk kritikk for å ha lagt ut et bilde av en fosterdukke på Facebook. Under bildet, som skal forestille et 12 uker gammelt foster, skrev Kristiansen at det ga ham "grunnlag for refleksjoner" i debatten om reservasjonsretten for helsepersonell.

— Det må han ha lov til, selv om jeg ikke ville brukt dette virkemiddelet i debatten om samvittighetsfrihet for fastleger, sier Grøvan.

- Ser hva det handler om

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fra Evje og Hornnes deler Grøvans synspunkter.— Jeg legger ikke ut dette bildet, men synes det illustrerer noe av hva abortdebatten handler om. Jeg vet ikke om et foster faktisk ser slik ut etter tolv uker, men det sier noe om hvor langt utviklingen faktisk har kommet, sier Ropstad.

— Hører dette hjemme i debatten om reservasjonsrett, synes du?

— Den handler ikke om innstramming av abortloven, som noen hevder. Samtidig belyser dette bildet vanskelighetene samfunnet har med abort, sier Ropstad.

– Ikke abortkamp

Varaordfører Jørgen Kristiansen har fått sterk kritikk etter at han la ut dette bildet på Facebook. Bildet viser en fosterdukke som kan kjøpes for 25 dollar i USA.

– Reservasjonsdebatten er ingen abortkamp, og det tror jeg heller ikke Jørgen Kristiansen har hatt intensjon om å reise. Partiet ville ikke brukt et slikt virkemiddel som varaordføreren i Kristiansand her har gjort, men jeg vil likevel ikke beklage hans valg, sier Celina Hangen som er kvinnepolitiske leder i Vest-Agder KrF.Fylkesleder Tove Welle Haugland i Vest-Agder KrFU mener en trenger tydelige virkemidler for å skape forståelse for hvorfor fastleger bør kunne reservere seg mot å henvise til abortinngrep. Hun mener ikke det er grunn for å kritisere varaordføreren for å ha lagt ut et bilde av en dukke som skal forestille et foster.

— Skremselspropaganda

Kommentator Marie Simonsen i Dagbladet mener Kristiansen viser hva kampen om reservasjonsrett egentlig handler om. – To minutter etter at jeg la ut bildet på min Facebook-profil dukket Ludvig Nessa opp med flere bilder av disse dukkene i tidslinjen min, sier Simonsen. Foto: Kjartan Bjelland

Dagbladet-kommentator Marie Simonsen, er kritisk:— Det er ufin skremselspropaganda. Hvis han tror et 12 uker gammelt foster ser slik ut, bør han kreve skolepengene sine tilbake, eller ta seksualundervisningen på nytt, sier Simonsen, som mener Kristiansen avslører at kampen for reservasjonsrett handler om kampen mot abort.

— Det er dette som er kjernen. Han får nok klapp på skuldra av kollegaer i Kristiansand, men noe sjakktrekk er det ikke. Dette var nok det regjeringen ønsket minst av alt, sier Simonsen.

– Kristenfundamentalistisk

– Et slik kristenfundamentalistisk utspill blir ikke oppfattet positivt andre steder enn på Sørlandet, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Professoren er overrasket over at en så ledende politiker i en stor by som Kristiansand tar i bruk slike virkemidler. – En skal huske at prestene som i sin tid delte ut blodige dukker i abortkampen, ble fjernet fra Kirken, sier han.

Professoren mener slik bildebruk virker mot sin hensikt og kan få tilhengere av at leger skal ha reservasjonsrett til å endre syn.

– Uklokt

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, mener utspillet er uklokt.

— Det er en uklok strategi, fordi KrF, Høyre og Frp har vært veldig klare på at reservasjonsretten ikke rokker ved kvinners rett til selvbestemt abort. Utspillet kan ødelegge for det Jørgen Kristiansen egentlig ønsker seg, men samtidig treffer det nok mange tradisjonelle kristne og KrF-velgere. De tenker ikke strategi, men tro og ideologi.sier Stanghelle.

KrFs fylkesleder i Vest-Agder, Torhild Brandsdal, vil ikke svare på hva hun synes om bildet.

- Påfører kvinner en tilleggsbelastning

Bildet som Jørgen Kristiansen la ut på Facebook i helga skal ifølge varaordføreren forestille et 12 uker gammelt foster. Ifølge leder for kvinneklinikken ved SSHF, Randi K. Andersen, er det trolig eldre.

— Det kan se ut som et fjorten uker gammelt foster, sier Andersen.

Etter et søk på nettet finner hun det samme bildet på en amerikansk nettside, som selger fosterdukker for 25 dollar.

Andersen mener slike bilder vil være en tilleggsbelastning for mange kvinner.

— Jo mer et foster ser ut som et barn, jo vanskeligere blir det for kvinnene, sier Andersen.