— Vi har oppklart saker direkte som en konsekvens av Facebook. Det kan være tips om tyvegods, kjøretøy, og andre straffesaker, sier Jan Nesland, etterforskningsleder ved Randesund politistasjon.

Randesundspolitiet opprettet siden for en del år siden. Det siste året har den blitt mer og mer brukt som en informasjonskilde, og for å drive forebyggende arbeid.

Ikke alle saker

— Det er en grei kanal å bruke, men ikke alle saker passer å legge der, som personrelaterte voldssaker. Vi bruker Facebook på vinning, skadeverk og narkotika, og gir ut informasjon, forklarer han.

Dette skriev politiet på veggen før påske:

Minner også om at påsken nærmer seg og at en er nøye med å låse dørene, lukke vinduer, gjerne la lys stå på hvis en reiser bort i påsken. Gjerne avtal med naboer som ikke er borte at de ser litt ekstra etter.

Hvis det gjøres observasjoner av personer og kjøretøy som virker mistenkelig så ring politet.

Politiet ønsker alle en god og trygg påskehøytid.

Positiv ekspert

Ekspert på sosiale medier, Berit Skog, påpeker at når politiet tar i bruk sosiale medier, må de være ekstra påpasselige.

— De må selvsagt forholde seg til personvernet, og passe på hvilke saker de legger ut. Det er uheldig hvis publikum sender inn navn på personer. Derfor er det viktig med aktiv moderering, forklarer Berit Skog, førsteamanusis ved institutt for sosiologi, NTNU.

Hun ser at stadig flere etater tar i bruk sosiale medier som Facebook og Twitter, og mener at når personvernet overholdes, er det en god plattform for politiarbeid.

— Facebook har mange brukere, så at politiet buker det aktivt for å få tips og informasjon fra publikum, er ganske forståelig. Det er en kjapp kanal, hvor man kan nå ut til mange samtidig, og det aktiviserer publikum, sier Skog.

Ressurser

Randesund politistasjon har i dag over 1100 følgere.

— Vi bruker Facebook ganske mye, og vil forsøke å bruke det enda mer, og få flere følgere. Vi ser en god effekt, spesielt på vinningskriminalitet, sier Nesland.

Han påpeker at det tar tid, og at det er et spørsmål om ressurser.

— Utfordringen er å holde det ved like. Det krever at man setter av tid til det, og vi er ikke alltid klare for å svare fort. Vi har nok av andre ting å holde på med, sier han.

Ikke interessert

Et søk på Facebook viser at det bare er tre andre politidistrikt som har en aktiv Facebookside. Tre politistasjoner har en side for forebyggende arbeid, blant annet Kristiansand. Operasjonssentralen i Agder er aktiv på Twitter.

Vågsbygd politistasjon har aldri vært inne på tanken om å bruke Facebook i politiarbeidet.

— Nei, det har vi aldri diskutert. Det må prioriteres, og det er ingen som er interessert i å holde på med det, sier stasjonssjef Svein Erik Olsen.

— Men når dere ser at det kan løse kriminalsaker, er det da ikke et poeng å ta det i bruk?

— Det kan selvfølgelig være det, men vi må ha folk som kan betjene det. Det er ikke bare å starte opp, det må gjøres på en skikkelig måte, sier Olsen.