Men nå blir det mange breiflabbmiddager fremover.

— Vi var tre mann, og det var så vidt vi klarte å få den opp på brygga, forteller aktiv hobbyfisker Fredrik Axelsen.

— Det er det styggeste jeg har sett. Og så knurret den en fæl lyd.

Slik så breiflabben ut da den ble tatt opp på brygga i Stølsvika på Mæbø mandag kveld. Foto: Privat

Utysket befant seg mandag kveld i garnet på rundt 15 meters dyp på yttersiden av Indre Lindøya, sørøst for Flekkerøy.

Garneieren selv vil ikke kommentere den rekordaktige fangsten overfor Fædrelandsvennen, mens andre knapt kan la være.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

— En sensasjon

— En breiflabb på 50 kilo er en sensasjon. Det var over 10 kilo med rogn i den, og 20 kilo renskåret filet. Utrolig moro, jeg har den evnen at jeg gleder meg over andres fangst, sier Fredrik Axelsen.

- En breiflabb på 50 kilo er en sensasjon, mener aktiv hobbyfisker Fredrik Axelsen, som var med på å trekke den opp av båten. Her fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Anette Os

Da han var betraktelig yngre, for rundt 40 år siden, ønsket ikke fiskerne i det dypt religiøse øysamfunnet å ha nærkontakt med bunnfisken, langt mindre anrette den på tallerkenen.— Den ligner jo ikke akkurat på Jesus, heller på djevelen. Så de heiv den ut igjen, og spiste den aldri, forklarer 55-åringen.

Axelsen har fisket mye breiflabb opp gjennom årene, og persen er «bare» 25 kilo. Han har heller ikke hørt om andre på øya som har fått en så svær rugg over ripa.

50 kilo er ei svær ulke, ei alvorlig svær ulke.

— Oi, oi, oi, det var en svær en, kommenterer yrkesfisker Arild Østrem når han får høre om fangsten.

— 50 kilo er ei svær ulke, ei alvorlig svær ulke. Jeg har fiska ulke i mange sesonger selv, og har kanskje fått ei på 40 kilo, fortsetter han.

47-åringen vet hva han snakker om. I sju-åtte sesonger hadde han 400- 500 garn på strekningen Songvårfjorden til Kvåsefjorden. Men 50 kilo, det er det største han har hørt om her i distriktet.

- Akkurat som krokodillene

Man skal vokte seg, ifølge Østrem har den likhetstrekk med en krokodille når den ligger på dekk.

Breiflabben gikk i garnet på rundt 15 meters dyp sørøst for Flekkerøy. Foto: Privat

— De følger deg med øyene, så hiver de med kjeften etter deg, akkurat som krokodillene. Jeg har sett dem ete fisk på dekk, hvis det renner svære fisk ned til gapet så svelges de rett ned. Folk har også funnet sjøfugl inne i ulka, både skarv og ærfugl. Den ligger nok på bunnen og lurer når de dykker etter fisk, forteller han.- Men det blir god mat?

— Ulka er fin, du kan ete både halen, nakken og kinnene på den. Det er sikkert to-tre middager bare i hodet, og halen rekker til mangfoldige personer, svarer Østrem.

De følger deg med øyene, så hiver de med kjeften etter deg, akkurat som krokodillene.

Hvis breiflabben først biter, slipper den ikke taket. Yrkesfiskeren hørte om en kollega som fikk en sværing i garnet. Men han hadde ikke noe å huke den med, så han tok tak i underkjeven.

— Da var det som ei revesaks slo over fingrene på ham. Hva gjør jeg nå, tenkte fiskeren. Han måtte bare vente til ulkas liv begynte å ebbe ut, beretter Østrem.

Han har hørt om større breiflabber på Vestlandet, nærmere bestemt Hordaland. Verdensrekorden er på 115 kilo, tatt i 2012. Fram til da var rekorden på 99 kilo, også den fra Hordaland.