— Prosessen vi har hatt har vist at UiA neppe blir et bedre universitet etter en eventuell sammenslåing. Det er den viktigste grunnen til at jeg har bestemt meg for å stemme nei, sier Bjørn Stordrange som sitter i UiAs styre.

Han får støtte av Dag Nordbø som også sitter i styret.

— Både utredningen i forkant og høringsresultater viser at en fusjon ikke er noen god ide, så jeg kommer til å stemme nei til fusjon, sier Nordbø.

Mot nei

Når disse to styremedlemmene nå sier nei, betyr det at sjansene er store for at styret skrinlegger fusjonsplanene på sitt styremøte neste uke.

Nordbø og Stordrange var nemlig to av sju styremedlemmer som for et år siden sikret at UiA og Høgskolen i Telemark startet arbeidet med å utrede full fusjon.

Fire av styremedlemmene ville den gang stanse hele fusjonsprosessen. Så sant ingen av disse har forandret mening, betyr det at det nå er flertall for å skrinlegge fusjonsplanene etter en lang og omfattende utredning.

— Det har vært en god og nyttig prosess der mange instanser har blitt hørt. Nå vet vi hvilke utfordringer vi står overfor, men løsningen består neppe i å slå seg sammen med Telemark, sier Stordrange.

Bestemte seg

Dag Nordbø er enig med Stordrange i at argumentene for en fusjon ikke er gode nok.

— Vi har ikke fått en organisasjonsform jeg har tro på. Det er for mange lokasjoner, for små og oppsplittede fagmiljøer og for mange overlappende fagmiljøer, sier han.

Dag Nordbø trekker også fram at det ville være galt å sette i gang en fusjonsprosess nå når Kunnskapsdepartementet har satt i gang et eget arbeid for hvordan universiteter og høyskoler skal utvikles.

Den sterke motstanden blant studenter og ansatte har også vært avgjørende for at han har valgt å si nei.

— Du vil aldri få med alle, men motstanden har vært veldig sterk både i Telemark og Agder. Erfaringene tilsier at det er risikofylt å gjennomføre en fusjon med så mye motstand.

Stavanger

Stordrange mener at et faglig samarbeid med Høgskolen i Telemark kan være bra for universitetet, men at UiA må orientere seg mot Universitetet i Stavanger.

— Jeg tror vi må se mot UiS. Ved et samarbeid med Stavanger vil vi få et universitet med en helt annen størrelse og ressurser enn det vi har i dag, og med en geografisk forankring som gjør at vi får et robust sørnorsk universitet, sier han.

Dag Nordbø ønsker ikke å si noe nå om han mener andre universiteter er mer aktuelle for å fusjonere med UiA.

Usikker

De andre styremedlemmene som støttet å utrede fusjon har ennå ikke gått ut og sagt hva de vil stemme. Fædrelandsvennen var tirsdag i kontakt med både Helene Falch Fladmark og Kathrine Skretting som begge sa ja til å utrede fusjon i fjor.

Begge disse kan komme til å vente til styremøtet 18. juni før de flagger sitt syn.

— Det er en sak jeg tenker mye på og som det skal bli interessant å diskutere i styret, sier Kathrine Skretting.