I dagene etter at Den norske kirkes ledelse med knapp margin vedtok at homofile ikke kan gifte seg i kirken, spratt utmeldingstallene i været. De første tre ukene var bunken med utmeldinger åtte ganger høyere enn vanlig. Nå — etter ni uker - nærmer antall utmeldinger seg normalen, men fortsatt er bunken dobbelt så stor som vanlig.

Også i Kristiansand flater utmeldingskurven noe ut, men der holder bølgen seg lenger enn ellers i landet. Til vanlig tikker det inn fire utmeldinger i uka. Nå kommer det 20. Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

4886 har meldt seg ut

4886 av de 3,8 millioner medlemmene i Den norske kirke har meldt seg ut etter Kirkemøtets homo-vedtak. Normalt ligger tallet på 5-7000. I Kristiansand pleier kirken å motta om lag 200 utmeldinger årlig. Nå har 228 meldt seg ut i løpet av ni uker.

— Jeg oppfatter dette som en støtte til oss og et uttrykk for oppgitthet over en kirke som ikke inkluderer alle. Denne oppgittheten deler jeg, men resultatet av en fortsatt utmeldingsbølge vil være at vi overlater kirken til de konservative, sier Lene Tønnessen, kontaktperson på Sørlandet for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

— Jeg oppfordrer folk til å bli stående i kirken og bli med blant alle dem som arbeider for oss, sier hun.

Tapper kirken

— Jeg blir lei meg, sier domprost i Kristiansand, Bjarne Sveinall.

— Dette tapper kirken for mennesker vi trenger. Kirken skal være et mangfold, og når noen melder seg ut fordi de er uenige med holdninger kirken uttrykker, mister vi noe av det meningsmangfoldet som bidrar til å gjøre kirken rik, sier han.

Domprosten antar at majoriteten av utmeldingene er et uttrykk for misnøye over at Den norske kirke ikke er kommet lenger i spørsmål om likekjønnet vigsel, og «har forståelse for det».

— Men vi skal ikke se bort fra at en del av utmeldingene har det stikk motsatte utgangspunkt, nemlig en protest mot utglidning - en protest mot at så mange av kirkens ledere i Kirkemøtet stemmer for forslag om homofil vigsel, sier domprosten.

Såre følelser

— Hvorfor tror du utmeldingstallene holder seg uvanlig høye så lenge nettopp i ditt prosti?

— Det vet jeg ikke - for disse tallene alene forteller oss egentlig ikke noe om årsaken. Hvis jeg likevel skal tenke høyt, kan det hende at spenningsnivået på dette feltet - spenningsnivå omkring kirke, tro og livssyn - er høyere her på Sørlandet enn ellers i landet. Hvis det er slik, kan utmeldingene vi nå ser være uttrykk for såre følelser i forhold til kirken, sier Sveinall.

Forsker ved Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO), Pål Ketil Botvar, tror domprosten kan ha rett i at kirke-lekkasjen på Sørlandet både kan komme fra liberal og konservativ side, men heller ikke han vet hvorfor utmeldingsbunken holder seg høy så lenge i Kristiansand.

— Men det er ikke usannsynlig at det oppleves som et mer dramatisk skritt for en sørlending å melde seg ut av kirken. Da kan det være at den som vurderer å melde seg ut, trenger mer tid for å ta en slik avgjørelse, sier Botvar.

Ny kamporganisasjon i kirken

Denne uka ble Åpen folkekirke stiftet. LLH-leder tror det vil gi en liberal bølge i kirken.

Nystiftede Åpen folkekirke skal jobbe for at homofile får gifte seg i Den norske kirke.

— Vigselssaken er en symbolsak i arbeidet for en åpen folkekirke og for menneskers forhold til kirken, sier organisasjonens leder, Sturla Stålsett.

— Jeg er veldig glad for dette initiativet, sier Lene Tønnessen, kontaktperson for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) på Sørlandet.

Hun tror Åpen folkekirke vil øke folks bevissthet, «bevisstheten om at alt i kirken må være for alle».

— Før neste valg til bispedømmerådene vil de klarlegge hvem som er mot oss og hvem som er for oss. Dette vil gi en bølge av liberale krefter i Den norske kirke, sier Tønnessen.

— Vår visjon er en kirke der mennesker kan komme med hele sitt liv, sier Stålsett.