Kristian Sølvskar er blant de 6-7 ansatte på Heddeland Aktivitetshus som produserer ved. Nå går det aller meste til lager i påvente av kaldere tider. Foto: Jarle R. Martinsen
Ansvarlig for vedproduksjonen ved Heddeland Aktivitetshus Jan Helge Ask sitter på store mengder med ved han gjerne skulle ha solgt. Men det milde været vil det annerledes. Foto: Jarle R. Martinsen

— Så elendig salg har vi ikke hatt så lenge jeg har hatt ansvaret for vedproduksjonen, som vil si 6-7 år, sier Jan Helge Ask ved Heddeland Aktivitetshus.

20 mål ved står under åpen himmel mens regnet bøtter ned. Det er ikke veldig langt unna en hel årsproduksjon, som er på 30 mål ved.

6-7 ansatte har sitt daglige virke med å produsere ved på den vernede arbeidsplassen. Mens lagrene de siste to kalde vintrene så og si ble solgt tomme, er årets sesong miserable greier.

— Før jul satte vi ned prisen til de ansatte i Marnardal kommune fra 65 kroner til 50 kroner for en 60 liter sekk. Det hjalp litt på salget, men ikke mye. Det var ikke kaldt nok, konstaterer Ask.

Håper på vinter

Han har ikke tenkt å selge veden på billigsalg til sine, rett og slett fordi det koster mye å lage veden også. Hugging i skogen og transport gjør at sekkene i utgangspunktet koster 30 kroner å produsere.

— Så vi satser heller på at det blir skikkelig kaldt vintervær i februar og mars, håper Ask.

Han skylder ikke på været. Han har sett at over tid har vedsalget gått ned, noe han tror skyldes stort salg av varmepumper.

Vedsalg i stå

Han er ikke alene om å vente på kulde. En av de større produsentene i Vest-Agder, Jan Einar Omland i Lyngdal, forteller at vedsalget av eik og blandeved har stoppet helt opp.

— Men vi selger jo litt uansett, og da går det i bjørk, forteller han.

Han sier at de må ta konsekvensen av det ustabile vinterværet og produsere mye mindre. - Vi har produsert rundt 400 mål i året, det kan vi ikke fortsette med, sier han.

Ikke billigere

Omland sier at han ikke akter å selge veden billigere. - Jeg tar 1900 kroner målet for innelagret ved, og det fortsetter jeg med, sier han.

Andre vedprodusenter vil bare gi opp hele produksjonen.

— Denne sesongen har vedsalget vært så dårlig at jeg ikke har trengt å hogge i det hele tatt. Det er fortsatt mye på lager fra i fjor, sier Bjørn Kristian Holmesland i Holum til avisa Lindesnes.

— Dette er et tapsprosjekt, så nå lurer jeg på at dette blir siste sesong, sier han.

Råte i veden

Både han og vedprodusentene ellers sliter også med råteproblemer når regnet høljer ned.

— Vi dekker jo til, men så kommer vinden som rykker vekk bølgeblikkplatene, sier Ask på Heddeland Aktvitetshus. Når vi er ute for å ta bilder regner det kraftig på en hel rad med udekket ved.

— Heldigvis er vi ikke avhengig av inntektene veden gir. Men nå lurer vi likevel på å slutte med vedproduksjonen fordi lønnsomheten er liten. I stedet kan det bli til at vi heller pakker veden for andre produsenter i distriktet, sier Ask.