FLEKKEFJORD: Bølgen oppstod under sprengningsarbeid på Grønnesveien på andre siden av havnebassenget. Flere kubikk masse havnet i sjøen, og skapte en kjempebølge som kort tid etter brakte inn i båter og brygge åtte hundre meter unna.

— Det var ikke måte på hvordan den rev og sleit i fortøyningene. Jeg bivånte sprengningen fra kontoret mitt. Det oppstod en kraftig bølge og både båter og brygge ble skadet, sier havnefogd i Flekkefjord, Helge Nilsen, til fvn.no.

Han tror flodbølga har hatt en høyde på rundt tre meter.

— Det var vanskelig å bedømme fra kontoret i andre etasje. Men den var i alle fall tre meter.

Fra 30 meters høyde

En treskøyte som lå ved Eschebrygga fikk revet løs relingen, og flere båter ble nærmest hengende i løse lufta da vannet forsvant under dem. Ifølge politiet ble noen av båtene revet løs fra fortøyningene. Flytebrygga til seilforeningen fikk også betydelige skader.

— Massen gikk ned i vannet fra 30 meters høyde. Det skjedde da anleggsarbeidere skulle sprenge bort et stort område fra Grønnesveien, sier politioverbetjent ved Flekkefjord politistasjon, Øystein Grytten.

Han tror ikke bølgen kan ha vært så høy som tre meter, men bekrefter at det var kraftige krefter i sving.

— Eschebrygga ligger to meter over havoverflaten. Bølga gikk ikke over den, men da hadde den vandret nærmere åtte hundre meter. Det var likevel en stor bølge. På noen båter ble pullerten, den som man fortøyer båten med, revet rett av rekka, sier han.

Vil betale erstatning

Entreprenørfirmaet Haddeland anlegg fra Kvinesdal utførte arbeidet på Grønnesveien. Etter det fvn.no erfarer måtte skytebasen i firmaet torsdag ettermiddag forklare seg for politiet.

— Vi har hatt en runde med politiet og de som ble berørt. Vi vil gjøre opp for oss med å betale erstatning. Vi får ta det som kommer, sier daglig leder i Haddeland anlegg, Johannes Haddeland, til fvn.no.

— Hvordan kunne dette skje?

— Beregningen var jo at mesteparten av massen skulle gå på land. På kantene faller noe ned i sjøen, og det ble mer enn vi hadde tenkt.

- Mindre skyts

Anleggsarbeidet utføres i forbindelse med bygging av 250-300 nye leiligheter og butikklokaler på Lasta. Grønnesveien skal delvis fjernes og erstattes med ny vei langs sjøen. Haddeland sier at firmaet også tidligere har laget bølger i havnebassenget, men ikke av samme kaliber som kjempebølgen torsdag.

— Brukte dere kraftigere skyts?

— Vi brukte mindre skyts denne gang. Faktisk bare halvparten av det vi har brukt tidligere. Men man vet jo aldri hvor mye som går i vannet. Vi kan ikke garantere oss helt hundre prosent, sier Haddeland.

Havnefogd Helge Nilsen har ikke oversikt over hvor mye skader sprengningen påførte, men ber båteiere om å melde fra.

— Jeg oppfordrer de som har fått skader på båtene om å ta kontakt med politiet, sier han.